Zemědělské soutěže zpestřily veletrh

Ve dnech od 20. – 22. listopadu se na českobudějovickém výstavišti uskutečnil veletrh Vzdělání a řemeslo prezentující střední odborné školy a učiliště z celé republiky. Mezi vystavujícími školami nechyběly ani školy zemědělské, snažící se oslovit své budoucí potenciální žáky. Pro současné žáky těchto škol připravil Zemědělský svaz ČR ve spolupráci se Středním odborným učilištěm v Blatné dvě zemědělské soutěže – Jízdu zručnosti traktorem s vlekem a Zemědělskou olympiádu.

Jízda zručnosti

S jízdou zručnosti má blatenské učiliště několikaletou zkušenost a proto se zhostilo funkce odborného garanta a propůjčilo nejen pravidla soutěže, ale také jeho zástupci připravili jízdní trasu. Za to jim patří velké poděkování, především vzhledem k chladnému počasí, které v době soutěže panovalo.

Celostátní soutěže se na českobudějovickém výstavišti zúčastnilo 22 studentů z jedenácti škol ze čtyř krajů České republiky. Soutěž se jela s moderním traktorem JCB Fastrac 3200, který zapůjčila společnost Toko Agri a.s. České Budějovice. Spletitou trasu zahájili studenti správným vylezením do traktoru a poté se mohli pustit do boje. Na cestě na ně čekala ostrá zatáčka, slalom mezi kužely, zastavení na přesnost, zacouvání do garáže, průjezd osmičkou a zastavení u podélné rampy. Jízda byla jednak na čas, důležitou roli však hrála přesnost. A tak trestné body za shozené laťky či vynechání úseku nebyly ojedinělé. Několika soutěžícím se nepodařilo zacouvat do garáže, jiní chybovali u rampy. Důraz po celou dobu se kladl také na bezpečnost práce - po příjezdu do cíle museli žáci traktor zabrzdit, slézt po schůdkách a až poté stopnout svůj čas.

A nejlepší? Nejobratnějším a nejrychlejším řidičem traktoru se stal Filip Hořejš ze SOU Blatná, který svým časem 4:43 a žádným trestným bodem trumfl všechny spolužáky. Druhé místo vybojoval Radim Král ze SZeŠ v Písku, jenž projel trať v čase 5:16, avšak v couvání získal šest trestných bodů. Třetí příčku nakonec vybojoval Jan Kopecký ze SOŠ a SOU ve Vlašimi, jehož konečný čas se zastavil na 6:52 s nulou trestných bodů.

Za pomoc při soutěži je třeba poděkovat čtveřici rozhodčích, jejichž obživou traktory bezesporu jsou. Role rozhodčích se zhostili odborníci ze členských zemědělských podniků Zemědělského svazu – Milan Pešek ze ZOD Blata, Tomáš Pavlásek z Agrodružstva Dolní Bukovsko a Slavomír Vlk ze ZS Dubné. Čtvrtým rozhodčím byl soukromý zemědělec z Hospozína Petr Srb.

Zemědělská olympiáda

Vedle parkoviště, na němž po celé dopoledne probíhala jízda zručnosti, se v pavilonu E5 konal první ročník celorepublikové soutěže Zemědělská olympiáda. Prozkoušet svoje znalosti přijeli studenti ze Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech, z VOŠ a SŠ veterinární, zdravotnické a zemědělské v Třebíči, ze Středních zemědělských škol v Písku a Táboře, ze Střední integrované školy St. Kubra ve Středoklukách a z Vyšší odborné a střední odborné školy v Březnici.

První disciplínou byl test se dvaceti otázkami ve všeobecném přehledu v zemědělském oboru, následovaly otázky z rostlinné a živočišné výroby a z mechanizace. Poté se soutěžící věnovali poznávacím disciplínám, ve kterých na ně čekalo vždy po dvanácti určení plodin, semen, krmiv, ale také obrázků zemědělských strojů a plemen skotu. Mezitím probíhala také praktická část, v níž si všichni otestovali svoji zdatnost v dojení z umělého vemene, které pro soutěž zapůjčila katedra zootechniky Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. O tom, že někteří studenti mají skutečně zručnost, svědčí vysoký nádoj některých z nich. Nejvíce tak nadojil Jan Šonka z Tábora, kterému se podařilo z vemene za minutu získat 550 ml vody.

Soutěž také ukázala slabé stránky soutěžících – nejčastěji chybovali v poznávání krmiv či netradičních plodin, ale také v aktuálních znalostech ze zemědělského odvětví (např. procento zornění zemědělské půdy, aktuální výše SAPS apod.) či v otázkách z moderní mechanizace.

A výsledky? První místo v prvním ročníku zemědělské olympiády získal s celkovým počtem 76 z maximálně možných sta bodů Michal Král ze SŠZP v Klatovech. Druhé místo patřilo Adamu Kramlovi ze SZeŠ v Písku, který nasbíral 69 bodů a třetí příčku obsadil Jan Šonka z SZeŠ v Táboře se šedesáti body.

Všichni zúčastnění soutěžící dostali drobné dárečky od Zemědělského svazu ČR, společnosti Agrall zemědělská technika a.s. Bantice a katalog traktorů pro rok 2013 od Vladimíra Píchy. Výherci obou soutěží navíc získali dárkovou tašku od Jihočeské univerzity, diplomy od VČB a vítězové na prvních místech si odnesli také pohár. Výstava i obě soutěže se setkali s velkým ohlasem jak ze strany zemědělců, tak i učitelů a studentů. Několik z nich oslovila také reportérka z Českého rozhlasu a jízdu zručnosti natáčela i regionální televize. 

Věříme, že účast žáků na soutěžích jim přinesla nejen nové zážitky, ale také zkušenosti a možnost předvést alespoň něco z toho, co se již pár let ve škole učí. Soutěže v rámci veletrhu doplnily doprovodný program a přilákaly i přes chladné počasí mnoho diváků. Jistě také přispěly ke zviditelnění zemědělských oborů na středních školách a zemědělství jako takového.

Fotografie z obou soutěží si můžete prohlédnout zde:

http://www.zemedelstvizije.cz/fotogalerie-projektu/jizda-zrucnosti-a-zemedelska-olympiada-v-ceskych-budejovicich-40

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info