Souhrn událostí uplynulého dne – 3. 12. 2013

Rozinky v českých obchodech obsahují jed, který způsobuje rakovinu

Více než dvojnásobné překročení limitu pro plísňový jed ochratoxin A v rozinkách dvou značek prodávaných v supermarketech na českém trhu odhalil spotřebitelský časopis dTest. Tento jed, který může způsobit nádory ledvin a varlat, obsahovaly rozinky z Turecka a z Argentiny. Časopis upozornil, že plíseň není viditelná okem a jed nelze zničit tepelnou úpravou při vaření či pečení.

Čokoládové adventní kalendáře kupuje 65 procent Čechů

Čokoládové adventní kalendáře kupuje 65 procent Čechů, více než třetina tak činí každoročně. Stále větší oblibu mezi českými zákazníky má hořká čokoláda, která již předstihla čokoládu mléčnou. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila společnosti KPMG. Pro 37 procent obyvatel České republiky je koupě adventního kalendáře každoroční tradicí.

Nedostatek peněz nutí fond OSN snížit potravinovou pomoc Kongu

Světový program pro výživu (WFP), který pracuje při OSN, začal kvůli nedostatku peněz omezovat potravinovou pomoc Kongu. Mimo jiné jsou tak ohroženy statisíce dětí. S odvoláním na mluvčí WFP o tom dnes informovala agentura AP. Mluvčí programu Elisabeth Byrsová sdělila, že plán zajistit v období do konce roku 2015 potraviny za 478 milionů dolarů pro 4,2 milionu lidí v Kongu, je zatím financován jen z 25 procent.

Nové typy GM kukuřic schválené pro dovoz do EU

Počátkem listopadu vydala Evropská komise povolení pro dovoz dvou nových typů geneticky modifikovaných kukuřic a jejich použití do krmiv, případně i při výrobě potravin. Jedná se o hybridy s několika vloženými transgeny pro odolnost vůči škůdcům a toleranci k herbicidům, povolení se nevztahuje na pěstování.Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info