Cena bavlny klesá, zlevnění českých oděvů ale nejspíš nelze čekat

Cena bavlny na světových trzích v posledních měsících klesá. Na komoditní burze v New Yorku se v pátek propadla na téměř pětileté minimum. Hlavním důvodem jsou obavy ze snížené poptávky v Číně a celosvětově rostoucí zásoby této komodity, které je už nyní přebytek. Podle analytika společnosti Colosseum Tomáše Kocourka je pravděpodobné, že se levná bavlna odrazí i v nižší ceně textilu. Asociace textilního, oděvního a kožedělného průmyslu (ATOK) však podle vyjádření pro ČTK zlevnění textilu u českých oděvů nepředpokládá.

Cena bavlny na komoditní burze v New Yorku se v pátek propadla na 0,6535 dolaru za váhovou libru (asi 29,70 koruny za kilogram). Cena klesá už přibližně od května, což je nejdelší propad za posledních 55 let.

"Cena bavlny je tak nyní příznivá a je pravděpodobné, že se odrazí i v nižší ceně textilu," uvedl analytik Kocourek.

Výkonný ředitel ATOK Jiří Česal je ale opačného názoru. "Snížení ceny bavlny se nepromítne do koncových cen pro spotřebitele," uvedl pro ČTK. "Zvláště české oděvní firmy vyrábějí s nízkou marží a se stlačenými výrobními náklady, takže nelze nějaký dopad na snížení cen českých oděvů zřejmě očekávat," dodal.

Levnější bavlna je ale podle Česala dobrou zprávou pro české výrobce. Pozitivní dopad je však limitován tím, že v Česku už samostatné přádelny bavlny prakticky nejsou. Jsou ale výrobci, kteří využívají vlastní přádelny pro potřeby své firmy, ty podle Česala budou na snížení ceny bavlny profitovat více. Ostatní firmy, které nakupují polotovary, již z poklesu takový zisk mít nebudou.

"Bavlna je jako surovina na začátku výrobního procesu, snížení ceny na vstupu se víceméně rozmělní v průběhu celého výrobního procesu," poznamenal Česal. Vzhledem k tomu, že firmy nakupují suroviny s předstihem a vytvářejí zásoby, může se dopad do cen polotovarů projevovat postupně.

Bavlna zůstává i nadále velmi důležitou surovinou pro český textilní a oděvní průmysl. V posledních letech se ale významná část firem začala orientovat na výrobu technického textilu, kde je poměrně velký podíl umělých vláken. Ta se využívají při výrobě oděvů i textilních výrobků pro domácnost. Bavlnu však nenahrazují, spíše doplňují.

Podle Mezinárodního poradenského výboru pro bavlnu (ICAC) se v sezoně 2014/2015 ještě zvýší tlak na pokles cen bavlny. Důvodem jsou větší zásoby bavlny mimo Čínu a nižší dovoz do Číny, která je největším producentem i spotřebitelem bavlny na světě. Světová produkce navíc překoná spotřebu, i když o něco méně než v předchozích čtyřech sezonách. Výsledkem toho by mělo být, že konečné světové zásoby se zvýší o šest procent a na světě by mělo být dostatek zásob k pokrytí spotřeby na téměř 11 měsíců.

Na konci sezony 2013/2014 by měla mít Čína v zásobách 11,5 milionu tun bavlny, mimo Čínu pak zásoby dosáhnou 8,7 milionu tun. Ve stejném období světová spotřeba vzrostla na 23,4 milionu tun. V další sezoně se má světová sklizeň snížit na 25,3 milionu tun kvůli zmenšení ploch na pěstování v Číně, kde by se mohlo sklidit pouze šest milionů tun.

Autor: ČTKwww.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info