Na dvacetihektarové plantáži u Jihlavy začala sklizeň rakytníku

Na dvacetihektarové plantáži u Jihlavy začíná sklizeň rakytníku řešetlákového, jemuž se někdy říká citroník severu. Z jeho drobných oranžových plodů vyrábějí na zemědělské farmě Luka přírodní šťávu, sirup, džem i čaje, přidávají ho také do svých jogurtů. Po minulém slabším roce jsou letos keře obsypané, řekla ČTK předsedkyně představenstva společnosti Alena Nováková.

Na práci v několik metrů vysokých trnitých keřích jsou potřeba rukavice a dobré nůžky. Plody se nedají trhat jednotlivě. Z keřů se stříhají větvičky, které se dávají zmrazit, aby se plody daly setřást. "Teprve potom se to zpracovává. Všechno se musí udělat ručně," uvedla Nováková.

Farma patří mezi největší pěstitele rakytníku v Česku. První keře byly vysázeny zkraje 90. let. "V roce 1988 byla v Lukách nad Jihlavou velká povodeň a kvůli tomu pak došlo k zatravnění asi 300 hektarů orné půdy. Hledaly se náhradní programy, které by tehdejšímu družstvu vyvážily ekonomickou újmu," vysvětlila předsedkyně vznik rakytníkové plantáže. Plody rakytníku měly odebírat mrazírny, které ale následně zkrachovaly.

"Pak to šlo celá léta do ztracena," zavzpomínala Nováková. Se vzorky rakytníku marně objížděla potravinářské firmy i výrobce léčiv. Plantáže byly v pronájmu. Později však začali někteří odborníci tyto plody bohaté na vitamíny, olej a léčivé látky propagovat. "Předloni jsme z nich začali sami dělat výrobky, které se nám docela úspěšně daří prodávat," řekla předsedkyně. Podotkla, že se to povedlo po čtvrt století od výsadby prvních rakytníkových keřů.

Plody se na farmě využijí beze zbytku. Z dužiny zbylé po vymačkání šťávy se dělají čaje. Rozdrcená zrnka se macerují v oleji. Aby mohla být ve Vysokých Studnicích zpracovávána celá úroda rakytníku, která se pohybuje v řádu tun, uvažují na farmě o malém zpracovatelském provozu. Chtěli by na něj sehnat dotaci.

"Nějaké nápady jsou, ale je to všechno závislé na penězích, protože ty potravinářské technologie jsou drahé," podotkla Nováková. I tak bude rakytník pro společnost Luka jen doplňkovým podnikáním. Věnuje se hlavně chovu skotu a produkci mléka, od loňska má také svou minimlékárnu.

Zájemci si letos mohou rakytník také sami nastřihat. Za kilogram v samosběru zaplatí 30 korun. Termíny jsou na webu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info