V Beskydech ubylo útoků vlků na ovce a kozy

Škody, které chovatelům ovcí a koz v Beskydech způsobí velké šelmy, se v posledních letech zmenšují. Ubylo totiž vlků, kteří na stáda útočí nejčastěji. V Beskydech se kromě vlků vyskytují i rysi a medvědi. Ti ale dobytek horských chovatelů zabíjejí jen zřídka. ČTK to dnes řekl Miroslav Kutal z Hnutí DUHA Olomouc.

Vychází především z nové studie, která se zabývala otázkou, zda výskyt vlků, rysů a medvědů omezuje chov ovcí v Beskydech. Pracovali na ní vědci z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, Hnutí DUHA Olomouc a Univerzity Palackého. "V současné době není limitujícím faktorem pro chov ovcí výskyt velkých šelem, ale špatná ekonomické situace v oboru chovu ovcí a prodeje ovčích produktů," uvedl Petr Kovařík z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Podle něj si chovatelé stěžují na nízké výkupní ceny. Proto se stáda zmenšují.

Nyní farmáři v Beskydech chovají kolem 20.000 ovcí a 1500 koz. Loni byly v Beskydech zaznamenány jen dva útoky na stáda, při kterých bylo pravděpodobně vlky zabito deset ovcí. V minulých letech byla čísla výrazně vyšší. Například v roce 2004 chovatelé při 16 útocích přišli téměř o stovku zvířat. Tyto oběti jsou připisovány většinou vlkům, část z nich ale mohou mít na svědomí zdivočelí psi.

Za výrazným poklesem podle Kutala stojí dva důvody. Jednak chovatelé lépe zabezpečují svá stáda. Navíc ale v Beskydech ubylo vlků. "Zatímco okolo roku 2000 jsme měli důkazy o tom, že na našem území žije jedna a více vlčích smeček. Dnes se v Beskydech nevyskytuje žádná. Nejbližší žije na Slovensku. Na českou stranu Beskyd zavítají jen jednotlivci na krátkou dobu," vysvětlil.

Na vině je podle Kutala hlavně pytláctví v tuzemsku a pak legální lov vlka na Slovensku. Tím populace vlka v Beskydech klesla. "To by se ale mohlo změnit. Počty vlků zastřelených na Slovensku se snižují. Je možné, že se vlci trvale vrátí i do Česka. Opětovné usazení ale ještě nějakou dobu potrvá," řekl Kutal.

Tvůrci studie vycházeli z různých zdrojů. Analyzovali údaje z evidencí různých institucí o chovu ovcí a o škodách, které velké šelmy způsobily. Pak je dávali do kontextu s údaji o početnosti jednotlivých druhů velkých šelem. Kromě toho provedli také speciálně zaměřené dotazníkové šetření mezi chovateli ovcí.

Tradice chovu ovcí v Beskydech je podle studie živá. Většina farmářů však hodnotí své podnikání jako neziskové či málo výdělečné, a to kvůli aktuální ekonomické situaci, nikoliv kvůli výskytu velkých šelem. "Uvádějí, že hlavní příčinou špatné ekonomické situace je nízká výkupní cena ovčích produktů, nízká poptávka a také velká vzdálenost k nejbližším jatkám," uvedl Ivo Machar z Univerzity Palackého v Olomouci.

Chráněná krajinná oblast Beskydy stále představuje jedinou oblast v ČR, ve které je pravidelně zaznamenáván výskyt všech tří evropských velkých šelem. "V případě vlků a medvědů stále hovoříme pouze o dočasných a nepravidelných návštěvách ze sousedního Slovenska či Polska. Trvalá je jen populace rysů," zakončil Kutal.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info