Souhrn událostí uplynulých dní – 3. – 5. 10. 2014

Brusel o přislazování vína rozhodne do měsíce. Pozdě, říkají vinaři

Vinaři letos sklízí úrodu z vinohradů dřív než obvykle. Plody jejich práce proto nejsou zdaleka tak sladké, jak by bylo potřeba. Větší přislazování vinného moštu musí povolit Evropská komise, která by měla rozhodnout do konce října. Podle vinařů je to ale pozdě. Přislazovat musí už teď a doufají, že výjimka z Bruselu skutečně přijde.

Biopotraviny někdy kupují 4 z 10 Čechů, zjistil průzkum

Čtyři z deseti obyvatel České republiky nakupují někdy biopotraviny. Od roku 2008 se jejich počet mírně zvýšil. Lidé zároveň kupují produkty ekologického zemědělství častěji než dříve. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median, jeho výsledky zveřejnilo ministerstvo zemědělství (MZe). Navzdory mírnému růstu zůstává podíl bioproduktů na celkovém trhu s potravinami v ČR velmi nízký a nedosahuje ani jednoho procenta.

Obliba kávy roste. Instantní už Čechům nestačí

Češi stále více hledí na kvalitu a jinak tomu není ani v případě kávy, přístrojů na její přípravu i podniků, kde si lze tento nápoj vychutnat. Podle českých pražíren roste prodej té nejkvalitnější výběrové arabiky, a to i přesto, že její cena roste. Kvůli špatné úrodě káva na světové burze podražila téměř o 100 procent.

Slováci chtějí kvůli obezitě zakázat prodej sladkostí na školách

Slovensko připravuje zákaz prodeje cukrovinek, slazených nápojů a dalších nezdravých potravin na školách. Opatření má pomoci v boji proti obezitě dětí. Potravináři upozornili, že omezení postihne i potraviny, které prý nejsou nezdravé. "Cílem návrhu je zastavit dosavadní trend šíření obezity zejména u dětí školou povinných a u mládeže."

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info