Není cena jako cena. Obchodníci špatně značí své zboží

Výhodná cena zákazníka zaujme a naláká ke koupi zboží. Mnozí obchodníci se ale atraktivními cenovkami dopouští klamání svých zákazníků. Podle už půl roku platného zákona totiž musejí kromě ceny za kus uvádět u baleného zboží i převod na základní měrné jednotky – tedy i sumu za kilogram, sto gramů, litr nebo metr čtvereční. Za nedodržení jim hrozí několikamilionové pokuty, přesto zákon řada z nich stále porušuje.

"Největší paradox je to třeba u oplatků, když oplatek stojí 4 koruny, tak zákazníka zajímá ta cena. A já k tomu musím takhle napsat - za 100 gramů 12,12. A to zákazníka absolutně nezajímá," říká Magdalena Sedláková, vedoucí malé prodejny v Boskovicích. Zákon se totiž týká všech obchodníků bez výjimky, i těch nejmenších.

Větší obchody a řetězce na převody používají počítačový program, který si menší obchodníci často nemohou dovolit a musí cenovky přepisovat ručně. "Myslím, že některé zákazníky to mate, hlavně ty starší, musí si nasazovat brýle a zjišťovat, jak to je," popisuje Sedláková vlastní zkušenosti. Přepočet ceny na sumu za například sto gramů má zákazníkovi pomoci orientovat se v tom, jaké zboží je ve skutečnosti to výhodné.

Supermarkety květnový zákon nijak nezaskočil, protože tato pravidla musejí dodržovat už deset let. Právě malé obchody měly dlouho výjimku, která před půl rokem skončila. Stále se ale najdou obchodníci, kteří zákon nedodržují a riskují tak několikamilionovou pokutu od živnostenského úřadu nebo České obchodní inspekce.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info