Souhrn událostí uplynulého dne – 21. 7. 2015

Ministerstvo zemědělství má plán, jak bojovat se suchem

Ministr zemědělství Marian Jurečka společně s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem předloží zítra vládě materiál „Příprava realizace opatření pro zmírnění negativních dopadů sucha a nedostatku vody“. Cílem je zpracování dlouhodobé strategie, kterou stát pomůže zajistit dostatek vody při předpokládané změně klimatu.

Domácí porážky skotu by mohly být až do čtyř let zvířete

Farmáři budou mít nejspíš možnost doma porážet skot až do 48 měsíců věku, dosud mohou jen do dvou let zvířete. Starší zvířata musí na jatka. Tato změna by se měla objevit v připravované novele veterinářského zákona na návrh antibyrokratické komise. ČTK o tom dnes informoval předseda komise při ministerstvu zemědělství Josef Stehlík.

Zákaz geneticky upravených potravin se nemá týkat přepravy

Případný zákaz používání geneticky modifikovaných potravin v některé z členských zemí EU, což chce umožnit Evropská komise, by se podle senátorů neměl vztahovat na jejich přepravu. Shodly se na tom senátní výbory pro EU a pro životní prostředí. Horní komora má o jejich doporučení rozhodnout tento týden.

Žně zbrzdily přívalové deště, výnosy jsou kvůli suchu nižší

Sklizeň v minulém týdnu zbrzdily přívalové deště. Zemědělci zatím sklidili meziročně méně obilí i řepky. Výnosy jsou nižší než loni, kvůli dlouhodobému suchu mají obiloviny drobnější zrno. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo zemědělství. Zatím je sklizená necelá desetina ploch základních obilovin a 9,1 procenta ploch řepky.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info