V Kodani otevírá první supermarket s vyřazenými potravinami. Dánsko bojuje proti plýtvání jídlem

V dánské metropoli Kodani před několika dny otevřel první supermarket s potravinami, které jsou v běžných řetězcích určené na vyhození. Obchod nazvaný WeFood prodává veškeré své zboží o 30 až 50 procent levněji než běžné prodejny a jde především o výrobky s prošlou expirací.

„WeFood je první supermarket svého druhu v Dánsku a snad i ve světě. Cílí nejen na lidi s nízkými příjmy, ale na všechny, kdo jsou znepokojeni množstvím potravinového odpadu, který v této zemi denně vzniká,“ říká Per Bjerre z neziskové organizace Folkekirkens Nødhjælp, která bojuje s plýtváním potravinami a stojí i za projektem WeFood.

Jak píše na příklad britský deník The Independent, WeFood má smlouvu se společností Føtex, s jedním z největších dánských řetězců, že od něj může odebírat neprodaný chléb a další produkty. Stejně tak má prodejna dohodu s dovozci citrusového ovoce, masa a s výrobci bioovoce a oříškových tyčinek.

Dobrovolníci od těchto dodavatelů přebytečné potraviny pravidelně vyzvedávají. Vedení obchodu doufá, že se jim podaří snížit množství 700 tisíc tun potravin, které v Dánsku každý rok končí v koších a popelnicích. „Je to až k nevíře, že se to jídlo prostě jen tak vyhodí. Je to velmi nezodpovědné vůči životnímu prostředí. Tyhle potraviny jsou peníze utracené úplně zbytečně. Obchody, jako je WeFood, mají smysl a představují důležitý krok v boji proti plýtvání jídlem,“ podotýká dánská ministryně pro potraviny a životní prostředí Eva Kjer Hansenová.

Dánsko se snaží s potravinovým odpadem, který zbývá supermarketům i domácnostem a představuje plýtvání přírodními zdroji a energií, dlouhodobě bojovat. Za posledních pět let Dánsko snížilo množství vyhozených potravin o 25 procent. Supermarket provozují dobrovolníci a veškerý zisk půjde nevládní organizaci Folkekirkens Nødhjælp na její projekty v rozvojových zemích. 

S plýtváním se snaží bojovat i další evropské země, například Francie nedávno prosadila zákon, který supermarketům zakazuje vyhazovat nebo znehodnocovat neprodané jídlo. I v Česku už fungují obchody, kde se s výraznou slevou prodávají potraviny s prošlou trvanlivostí. Jedná se ale převážně o konzervy, těstoviny a další balené výrobky. Čerstvé pečivo, maso, ovoce a zelenina, tedy to, co supermarkety vyhazují nejčastěji, se zde koupit nedá.

Supermarkety v Česku se dlouhou dobu zdráhaly prošlé potraviny například darovat charitě, protože by musely z tohoto daru platit DPH, což pro ně bylo značně komplikované a nevýhodné. Od konce roku 2014 platí metodický pokyn Generální finančního ředitelství, podle kterého nemusejí odvádět patnáctiprocentní daň z přidané hodnoty. Mohou tak jídlo posílat například potravinovým bankám nebo azylovým domům.

"Jedná se o případy, kdy jde o zboží s končícím datem spotřeby či trvanlivosti nebo o zboží jinak nevyhovující pro běžný prodej, například s poškozeným obalem, avšak stále upotřebitelné," sdělila mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info