Souhrn událostí uplynulého dne 24. 1. 2017

Ovlivní Trump byznys s českým chmelem v USA?

Některé úvahy nového amerického prezidenta Donalda Trumpa mohou ovlivnit i obchod s českým chmelem. Přitom nedávno vyšlechtěné odrůdě Kazbek se na americkém trhu daří a prodej českého chmele by mohl ještě podpořit i nový agrární diplomat, kterého se chystají jmenovat české úřady. Nakonec ale může být všechno jinak.

Země budou od EK chtít pravidla vztahů mezi řetězci a zemědělci

Česká republika, Slovinsko a další země EU vyzvou Evropskou komisi, aby připravila konkrétní kroky k zajištění spravedlivých vztahů mezi zemědělci, potravináři a nadnárodními řetězci. Připravován je návrh dokumentu pro komisi, který nekalé obchodní praktiky popisuje a také navrhuje, co by bylo potřeba udělat.

Stavy krav v KUMP i počty chovů rostou

Na konci loňského roku sice došlo vlivem brakace k poklesu stavů krav v systému kontroly užitkovosti masného skotu (KUMP), přesto meziročně počty zapojených krav stoupají. Zatímco v roce 2012 bylo k 30.6. do kontroly užitkovosti zařazeno celkem 19.576 krav, v stejném období loňského roku to bylo již 21.860 plemenic.

Situaci na mléčném trhu nyní země EU hodnotí opatrně optimisticky

S opatrným optimismem hodnotí členské země Evropské unie stávající situaci na mléčném trhu, řekl dnes ČTK a Českému rozhlasu v Bruselu náměstek ministra zemědělství Jiří Šír. Ke stabilizaci trhu po konci takzvaných mléčných kvót v roce 2015 musely pomoci mimořádná opatření Evropské komise.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info