Zemědělci: Dotační politika jde správným směrem, byrokracie je ale obrovská
21.04.2017 | Denik.cz
ZP Otice patří mezi nejvýznamnější zemědělské podniky nejen opavského regionu. Je zaměřen na rostlinnou a živočišnou výrobu. Podle předsedy představenstva tohoto ZP Otice Petra Ševčíka došlo za vedení ministerstva zemědělství Mariánem Jurečkou k pozitivnímu přesunu dotačních peněz směrem k citlivým komoditám a speciálním plodinám, jako je ovoce a zelenina a dále do živočišné výroby.
„Tím chce ministerstvo podpořit přidanou hodnotu i zaměstnanost v zemědělství a na venkově. A je to správná cesta. Po dlouhé době má ministerstvo odborné vedení a jeho kroky mají logické zemědělské myšlení," uvedl Petr Ševčík.
Dodal také, že zemědělci z Otic jsou úspěšní při získávání dotací.
„Kromě nárokových přímých plateb se nám daří získávat i dotace z PRV (program rozvoje venkova – investiční dotace). Je ale také pravda, že každá dotační koruna je vykoupena neuvěřitelným kvantem práce, administrativy a byrokracie. Státní zemědělský a intervenční fond, který je platební agenturou a dotace vyřizuje, neustále zvyšuje administrativní nároky pro získání dotace. Evropská unie v kontextu s ostatním světem nejde vývojem kupředu, ale v rozvoji spíše stojí. Veškeré úkony je potřeba zdokumentovat a byrokratická zátěž je přebujelá," doplnil Petr Ševčík.
Dodal také, že ostatní členské státy Evropské unie, hlavně sousední země, mají lepší podmínky v čerpání národních dotací.
„Tím myslím například neplacení sociálního a zdravotního pojištění, to okolní zemědělce určitě zvýhodňuje," zdůraznil předseda představenstva ZP Otice s tím, že bez dotací by zemědělství bylo ve ztrátě, a proto je pro zemědělce důležité vyčerpat maximum dotací.
Farma Kublák z Fryčovic na Frýdecko-Místecku obhospodařuje přes 300 ha zemědělské půdy. Nosným programem jsou brambory konzumní a loupané. Dále jsou to zrniny, obiloviny a semena pro drobné chovatele. Ovocem a zeleninou farma zásobuje okolní školní jídelny, restaurace a obchody. Živočišná výroba je zastoupena chovem sportovních koní.
„Na dotace dosáhneme, ale je to vykoupeno spoustou povinností a také papírování. Hospodaříme na 300 hektarech zemědělské půdy. Na 42 hektarech máme trvalý travní porost. Ten musíme sklidit a odvézt z pozemku. Kdysi to bylo jednodušší, zemědělci stačilo trávu zmulčovat," řekl hospodář Jaromír Kublák.
Zároveň dodal, že když dotační pravidla byla mírnější, někteří zemědělci to zneužívali. Obdobně se podle něj pravidla zpřísnila i u dotace na výrobu brambor.
„V našem oboru platí, že dotace jsou určitě velkým přínosem pro zemědělce, ale aby člověk na ně takzvaně dosáhl, je toho papírování poměrně hodně. Vnímáme to jako kroky, které ministerstvo nastavuje proto, aby různé dotační tituly někteří nepoctiví zemědělci nezneužívali. Že to znamená obrovskou zátěž i pro ty poctivé zemědělce, o tom pochyb určitě není," poznamenal Jaromír Kublák.
Vybrané odpovědi panelistů:
Zdeněk Pospěch, 39 let, obránce SFC Opava a bývalý hráč fotbalové reprezentace
Ne – Jednoznačně mi tady chybí podpora našich výrobců tak aby mohli konkurovat levnějším a často ne tak kvalitním soupeřům.
Marian Žárský, 41 let, ředitel MěKC Frenštát
Ano – Kroky současného ministra zemědělství se mi líbí. Vždy se dá dělat více, ale v poslední době vnímám zvýšenou snahu o prosazení českých potravin na trhu. Do jisté míry za to může i zvýšená poptávka po českých potravinách ze strany spotřebitelů.
Barbora Závadová, plavkyně, Ostrava, 24 let
Ano – Nevím, jestli se jedná o nový trend nebo vláda opravdu pomohla, ale domácích výrobků je mnohem více a hlavně jsou pro lidi dostupnější. Pro klasické mléko už nemusím do kravína v Čeladné, ale stačí zajít do prodejny v centru Ostravy. Nádhera!
Jan Vavřík, ředitel Domova pro seniory Vrbno pod Pradědem
Ne – Víte, já mám rád zeleninu v jakékoliv podobě. Zejména pak zeleninové saláty. Nedávno jsem byl v jednom supermarketu a koupil jsem si balený salátový mix, takovou tu pixlu s nakrouhaným salátem všeho druhu. Nápisy byly sice v češtině, ale na etiketě jsem se dočetl, že salát je vypěstován v Itálii, krájen ve Španělsku, balen na Slovensku, etiketa je z Polska a celé je to prodáváno u nás. S hrdostí jsem poprvé v životě snědl kosmopolitní zeleninu!
Autor: Břetislav Lapisz
Další články v kategorii
- Souhrn událostí uplynulých dní 17. 5. - 19.5.2024 (20.05.2024)
- Čeští experti připravují zdravější rostlinné oleje. Prospějí ekonomice i ekologii (19.05.2024)
- Má to smysl: po deseti letech pálavského borytobraní už není skoro co vytrhávat (18.05.2024)
- Zlínský kraj rozdělí letos mezi včelaře 1,198 mil. Kč, podpoří 102 včelařů (17.05.2024)
- Zemědělci rozhodnou, zda stejně jako odboráři zruší demonstraci v Praze (17.05.2024)
- Exportní konzultace s agrárními a ekonomickými diplomaty dne 27. června 2024 v PVA Expo Praha – Letňany (17.05.2024)
- Mimořádná opatření proti šíření verticiliového vadnutí chmele v ČR (17.05.2024)
- Po jahodách na poli u Olomouce se jen zaprášilo, musí dozrát další (17.05.2024)
- Zemědělství je moderní a atraktivní obor, proto pro něj motivujeme mladé (17.05.2024)
- SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ (17.05.2024)