V Českém Švýcarsku nyní nesmíte mimo stezky

České Švýcarsko - Zákaz by měl platit do konce listopadu, může za něj velké sucho a obavy z lesních požárů.

Po značených turistických stezkách musí zpravidla chodit lidé jen v první zóně národního parku. Nyní platí kvůli suchu toto omezení pro téměř celé České Švýcarsko. Úřady totiž vydaly na žádost správy parku zákaz vstupu do lesů mimo značené cesty. Odborníci tvrdí, že se situace v nejbližší době nezlepší.

Lesy v Českém Švýcarsku jsou vyschlé jako málokde. Podle hydrometeorologů dosahuje nasycenost půdy vodou méně než deset procent. „Navzdory chladnějšímu počasí je v lesích stále sucho a i přes občasné srážky proschlá lesní hrabanka může snadno zahořet,“ vysvětlil důvody, proč správa národního parku požádala o vydání zákazu, její mluvčí Tomáš Salov.

Žádosti parku prozatím vyhověl Děčín a Rumburk, obě města shodně schválila ve svém správním území zákaz vstupu do lesů do konce listopadu.

SITUACE SE OPAKUJE

Během posledního roku je to již čtvrté dlouhodobé omezení. Poprvé to bylo loni v říjnu po řádění vichřice Herwart. Tento zákaz protáhla lednová vichřice Friederike, která napáchala další velké škody v lesích. Potřetí pak správa parku požádala o omezení vstupu letos v létě během velmi horkých týdnů.

Stejná žádost zamířila také do Varnsdorfu, ten má ale ve svém správním obvodu jen velmi malou část národního parku. „Nová rada města projedná žádost 2. listopadu,“ uvedl mluvčí varnsdorfské radnice Tomáš Secký.

Velké sucho trápí nejen Děčínsko od jara. A podle ústeckých meteorologů není ani příliš pravděpodobné, že by se to v nejbližších dnech nebo týdnech změnilo k lepšímu.

„Je těžké dlouhodobě předpovídat. Ale situace se ani po srážkách z minulého týdne výrazně nezlepšila,“ řekl Radek Tomšů z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V uplynulém týdnu spadlo mezi pěti a deseti milimetry srážek, což na snížení deficitu, který se hromadí již od dubna, nestačí.

„Aby se situace zlepšila, muselo by spadnout padesát, sto a více milimetrů. Ale v drobném dlouhotrvajícím dešti, aby se voda mohla vsáknout,“ doplnil Radek Tomšů. Situaci nezlepšuje ani větrné počasí, které půdu dál vysouší. Navíc se mají tento týden teploty opět přiblížit ke dvaceti stupňům.

Většina letošních požárů zasáhla České Švýcarsko paradoxně mimo parné měsíce. Celkem letos vyjížděli hasiči do národního parku devětkrát, z toho během horkého léta třikrát. Zatím naposledy hořelo dvakrát během října v okolí Hřenska.

Největší požár ale hasiči likvidovali mimo území národního parku. Před dvěma týdny začalo hořet mezi Sněžníkem a Ostrovem. Do hašení se zapojilo v jeden den přes 120 hasičů, českým pomáhali i jejich kolegové ze Saska. A ze vzduchu s ohněm bojovalo i letadlo a vrtulník. Po třech dnech se podařilo oheň uhasit.

Největším problémem pro hasiče kromě náročného terénu bylo právě prohořívání ohně do hloubky. Tedy přesně to, čeho se nyní obává správa národního parku.

Také do této oblasti, spadající již do ústeckého správního obvodu, turisté kvůli suchu nesmí. Oproti Českému Švýcarsku ale výrazně déle. „Zákaz potrvá tři měsíce, nebo až do odvolání. Zákaz je vyhlášen pouze ve vztahu k lesům ve správě Lesů ČR na území lesních hospodářských celků Telnice, Sněžník a Děčín,“ uvedla mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová.

Autor: Alexandr Vanžura

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info