Projekty na podporu masného skotu schváleny

Jak jsme chovatele již informovali, v polovině května jsme ve spolupráci s různými partnery podali v rámci veřejné soutěže celkem tři různé odborné projekty k žádosti o financování z Programu aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací vyhlašovaného Ministerstvem zemědělství. Jsme rádi, že můžeme konstatovat, že dva z projektů byly úspěšné! První a největší projekt směřuje na oblast inovací ve šlechtění masného skotu (genomika, zařazení nových znaků do KU atd.), druhý vybraný projekt se věnuje monitoringu a eliminaci helmintóz (onemocnění vyvolaných cizopasnými parazitujícími červy). Poslední z projektů, který cílil na mykobakteriální infekce v chovech masného skotu schválen bohužel nebyl. Detaily se můžete dočíst v přiloženém článku.

Využití genomických údajů a optimalizace šlechtitelských postupů u masného skotu (projekt QK1910059)

První úspěšně schválený projekt se týká využití genomických údajů a dalšího rozvoje a optimalizace šlechtitelských postupů u masného skotu. Tento projekt, který jsme podali společně s Výzkumným ústavem živočišné výroby v Praze-Uhříněvsi, by měl podpořit zavedení nových znaků do genetického hodnocení masného skotu. Vedle genomických údajů jsou mezi nimi například sledování a vyhodnocování temperamentu, plodnosti, obvodu šourku a dalších funkčních vlastností. Součástí podaného projektu je rovněž sonografické měření nejdelšího zádového svalu u plemene aberdeen angus. Nedílnou součástí řešení projektu je návaznost českého národního hodnocení na mezinárodní genetické hodnocení masného skotu Interbeef. Významnou součástí projektu bude sběr molekulárních údajů od genotypovaných mladých zvířat a vytipování referenční populace u vybraných plemen (seznamy zvířat zde) splňujících dostatečnou provázanost populace pro genotypování s cílem vývoje genomických plemenných hodnot. Výsledky projektu přispějí ke genetickému pokroku v populaci masného skotu a v neposlední řadě i k zlepšení konkurenceschopnosti českého chovu masného skotu v celosvětovém měřítku.

Monitoring původců helmintóz v chovech masného skotu a analýza anthelmintické rezistence a genetické diverzity (projekt QK1910204)

Druhým vybraným projektem, který se dočká realizace, je monitoring onemocnění vyvolaných cizopasnými parazitujícími červy, jejichž výskyt se v České republice stává stále větším problémem. Cílem projektu, který byl podán společně naším svazem, SVÚ Jihlava a Výzkumným ústavem veterinárního lékařství, je plošný monitoring helmintóz v chovech masného skotu v ČR, analýza výskytu anthelmintické rezistence včetně omezení rizika vzniku cestou šíření poznatků a poradenstvím prostřednictvím webového portálu pro chovatele skotu, založení genobanky helmintů skotu a v neposlední řadě uspořádání workshopů s cílem přenosu poznatků do praxe.

Motoličnatost, strongyloidóza (syndrom náhlého úhynu telat), plicní červivost – to jsou jen některé z pastevních parazitóz s negativním dopadem na ekonomiku chovu skotu způsobující ztráty na přírůstcích a náklady na terapii a prevenci. Pokud máte zájem s tím něco dělat, pak právě pro vás je určen následující projekt. Všechny výsledky budou publikovány vždy výhradně v anonymní podobě.

Praktické přínosy projektu pro chovatele:

• bezplatné základní parazitologické vyšetření pro všechny zapojené chovatele • v rámci řešení projektu bezplatná aplikace anthelmintik • získání informací o podílu strongylů jako základ pro cílenou terapii ve stádech s vyššími intenzitou infekcí a výskytem klinických projevů • informace o případné rezistenci strongylidů k používaným anthelmintikům • ve finále zlepšení zdravotní péče a ekonomiky chovu snížením nákladů na terapii

S ohledem na dynamický rozvoj chovů masného skotu, rozdíly v kvalitě managementu a postupný rozvoj rezistencí k anthelmintikům se míra ztrát významně liší mezi jednotlivými chovy. V podmínkách pastevního chovu skotu a s ohledem na trendy organického a ekologického zemědělství je posouzení patogenity helmintóz a cílené používání správných anthelmintik klíčovým aspektem zdravotního managementu stád. Cílem projektu je aplikace nejpokročilejších metod pro plošný monitoring situace v ČR a získání vědecky relevantních prakticky upotřebitelných dat. Projekt představuje první plošnou analýzu diverzity strongylidů v chovech skotu v ČR a má ambice stát se základem pro strategii omezení dopadu infekcí ve stádech v celé ČR.

Mezi další cíle projektu patří plošný monitoring gastrointestinálních parazitů (hlístice, tasemnice, motolice) v chovech masného skotu, analýza druhového zastoupení strongylidních hlístic ve vybraných pozitivních chovech s využitím moderních diagnostických metod, sledování výskytu rezistencí k antihelmintikům v stádech s vyšším výskytem strongylidů či určení druhů s vysokou mírou rezistence k anthelmintikům a jejich podíl na infekcích.

Přihláška k projektu: Tento projekt je otevřen všem chovatelům masného skotu, tedy i nečlenům ČSCHMS (členové ČSCHMS však mají vždy přednost). Pokud zvažujete se do něj zapojit, učiňte tak prostřednictvím tohoto jednoduchého formuláře. Přihlášení chovatelé pak budou osloveni s konkrétnějšími informacemi o průběhu spolupráce na základě nichž se pak definitivně budou moci rozhodnout zda do něj vstoupí či nikoliv.

 

Kamil Malát

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info