Souhrn událostí uplynulého dne – 11.3. 2019

Vichřice poničila státním Lesům ČR asi milion kubíků dřeva

Vichřice Eberhard poničila z neděle na dnešek v lesích státního podniku Lesy České republiky (LČR) podle prvních předběžných odhadů asi milion metrů krychlových dřeva. Finančně podnik škody zatím nevyčíslil. ČTK to dnes řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

Hmyz v ohrožení. Z české přírody mizí řada druhů motýlů, brouků i kobylek

V českých médiích rezonovala zpráva, že v průběhu příštích několika desetiletí může na světě vyhynout až 40 % druhů hmyzu. Jak se tato černá éra hmyzu promítla do české přírody? Po ohrožených druzích jsme pátrali s entomologem Igorem Malenovským z Ústavu botaniky a zoologie na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity.

Inflace v únoru zrychlila, brambory jsou nejdražší za více než pět let

Meziroční míra inflace se v únoru v porovnání s lednem zvýšila z 2,5 na 2,7 procenta. Lví podíl na tom měly opět náklady na bydlení, zejména devítiprocentní zdražení elektřiny. Zelenina byla téměř o čtvrtinu dražší než vloni, cena brambor pak překonala pětiletý rekord.

Ovocnáře ničí levné dovozy, sady nahrazují řepkou

Levné dovozy ovoce ze zahraničí způsobily, že se českým ovocnářům pěstování nevyplácí a výrazně omezují plochy sadů. Ovocné stromy vytrhají nebo vykácejí, pařezy odstraní frézami, pozemek zorají a přemění na pole, kde pak místo ovoce raději pěstují řepku a obilí.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info