BSE a klusavka ovcí

Zdá se, že profesor Stanley Prusiner, nositel Nobelovy ceny za výzkum infekčních proteinů - prionů správně uvádí klusavku ovcí do souvislosti s nemocí BSE u skotu. Poněkud zavádějící však je tvrzení, že nemocí šílených krav - BSE mohou zpětně onemocnět ovce. Je důležité si uvědomit, že na počátku vzniku a rozvoje nemoci šílených krav ve Velké Británii bylo právě příbuzné onemocnění ovcí - klusavka, anglicky scrapie (skrejpí). Původce tohoto onemocnění zvířat nemůže podle dosavadních vědeckých poznatků vyvolat u člověka onemocnění podobné Creutzfedt Jacobově nemoci. Původce BSE skotu je naopak uváděn jako činitel, který vyvolává tzv. novou variantu Creutzfeldt Jakobovy nemoci u lidí, která byla zaznamenána v Anglii v několika desítkách případů a ve Francii v několika případech. AGRIS o tom informoval tiskový mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Je třeba poznamenat že skupina nemocí patřících do spongiformních encefalopatií je velká, patří mezi ně například chronické chřadnutí jelenů, spongiformní encefalopatie kočkovitých šelem, ale třeba i transmisivní encefalopatie norků.

Jakým způsobem se ale klusavka ovcí "přeměnila" na BSE u skotu? Josef Vitásek, vedoucí odboru ochrany zdraví a pohody zvířat Státní veterinární správy ČR, říká: "V minulosti se v Británii kafilerní surovina z ovcí, tedy i z těch nemocných klusavkou, neboli scrapie, dostala do krmných mouček, které byly podávány skotu. V průběhu sedmdesátých a osmdesátých let byly ve Velké Británii používány na rozdíl od tehdejšího Československa a ostatních států v kafileriích teploty okolo bodu varu, které nezaručovaly likvidaci prionu. Tak došlo k přenosu tzv. závadných prionů, jinému živočišnému druhu, skotu, kde začaly působit podobnou nemoc, která se jmenuje bovinní spongiformní encefalopatie, známá jako nemoc šílených krav."

Evropská komise zjištění profesora Prusinera sice vnímá, ale zpětný přenos BSE na ovce považuje zatím pouze za domněnku.

Podle informací Státní veterinární správy nebyl v naší republice zjištěn ani výskyt BSE u skotu ani klusavky u našich ovcí. V naší republice se provádí došetření všech zvířat vnímavých druhů, u kterých by se podle vnějších příznaků teoreticky mohlo jednat o tato onemocnění. Všechny dosavadní výsledky jsou negativní.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info