Zemědělští novicové mnohdy výkony předčí ostřílené hospodáře
22.09.2000 | Zemské noviny
Rolníkem se člověk rodí, aniž musí k tomu absolvovat zemědělské školy. Vztah k půdě a zvířatům se dědí z otce na syna, vědomosti se získávají studiem a praxí, nešvary se často kopírují. "Lidé z jiných profesí, kteří začali po listopadu 1989 sedlačit, mají ve většině případů lepší výsledky než ti, kteří v zemědělství pracovali předtím." To je názor Josefa Stehlíka, soukromého zemědělce a místopředsedy Asociace soukromého zemědělství. "Nestačili pochytit všechny nešvary socialistické zemědělské velkovýroby. Dnes navazují na moudrost a houževnatost předků," konstatoval Stehlík. Soukromí zemědělci oslavili konec žní dožínkami, na něž pozvali předsedu Poslanecké sněmovny Václava Klause. Navštívil farmu Oldřicha Poláčka v Holi u Svrkyně v regionu Prahy-západ a farmu s mlékárnou předsedy Asociace soukromého zemědělství Stanislava Němce v Radonicích v Praze-východ. Chov Oldřicha Poláčka dosahuje jedné z největších dojivostí v republice. Krávy holštýnského plemene ročně dají devět tisíc litrů mléka. "Po roce 1990 jsme se vrátili na statek dědečka. Byl od pražských státních statků naprosto zdevastovaný," řekl Poláček, který se vyučil elektrikářem. Jeho manželka Ivana je bývalá učitelka. Dnes pomáhá na farmě a má na starosti veškeré účetnictví. "Tak dobrých výsledků dosahuji proto, že se pravidelně radím s odborníky krmiváři a plemenáři a přesně dodržuji jejich doporučení," řekl Poláček. Krmné směsi si nechává mixovat podle vlastní receptury, schválené inženýrem Vladimírem Kadečkou. Každé tři měsíce tento vyhlášený krmivář přijíždí na farmu Poláčkových a kontroluje výsledky. Poláčkovi loni v celostátní soutěži zvítězili kvalitou mléka. "Vrátili jsme se na rodný grunt, který má třísetletou tradici. Věřím, že i děti budou sedlačit," konstatoval Poláček. Těžké začátky provázely i počátek soukromého hospodaření rodiny Němcových z Radonic. Stejně jako Poláčkovi pěstuje Stanislav Němec obilí, řepku, cukrovou řepu. V živočišné produkci vsadil na mléko. Dovezl z Francie nejlepší dojnice a vybudoval i malou rodinnou mlékárnu. Denně zpracuje až 10 tisíc litrů mléka a vyrábí balkánské sýry. Obě farmy soukromých zemědělců se dostávají z prvotních potíží a stávají se konkurence schopnými v evropském měřítku. Pečlivý výběr plemen a návaznost živočišné produkce na zpracovatelský průmysl se vyplatily.
Další články v kategorii
- Má to smysl: po deseti letech pálavského borytobraní už není skoro co vytrhávat (18.05.2024)
- Zlínský kraj rozdělí letos mezi včelaře 1,198 mil. Kč, podpoří 102 včelařů (17.05.2024)
- Zemědělci rozhodnou, zda stejně jako odboráři zruší demonstraci v Praze (17.05.2024)
- Exportní konzultace s agrárními a ekonomickými diplomaty dne 27. června 2024 v PVA Expo Praha – Letňany (17.05.2024)
- Mimořádná opatření proti šíření verticiliového vadnutí chmele v ČR (17.05.2024)
- Po jahodách na poli u Olomouce se jen zaprášilo, musí dozrát další (17.05.2024)
- Zemědělství je moderní a atraktivní obor, proto pro něj motivujeme mladé (17.05.2024)
- SZPI analyzuje složení bonbónů s muscimolem, kvůli nim zkolabovala žákyně ZŠ (17.05.2024)
- Na motýlích loukách se hmyzu mimořádně daří, další vzniká v Kyselce (17.05.2024)
- Letos provoz neotevře 20 až 30 procent palíren, v lednu jich skončilo 20 (17.05.2024)