Dnes začíná kongres evropského zemědělství

Ode dneška do středy hostí polský Krakov účastníky letošního Kongresu evropského zemědělství - CEA, největšího setkání evropských lobbistických organizací jak ze zemí Patnáctky, tak organizací ze zemí kandidátů vstupu do EU. Podle tajemníka Asociace soukromého zemědělství ČR Michala Pospíšila, který je jedním ze zástupců ČR na této akci, se koná obdobné setkání poprvé ve východní Evropě, přičemž podstatné na něm je motto "dialog", čili rozšíření stávající spolupráce členů EU s nečleny. "Lze očekávat, že nepůjde jen o monolog EU, ale že se budou obě strany také poslouchat," uvedl Pospíšil.

Před kongresem proběhlo podle jeho údajů několik přípravných akcí - jedna z nich se konala nedávno v Bratislavě. Na ní se podle něj znovu aktivizovalo mimo jiné středoevropské sdružení soukromých zemědělců z ČR, Slovenska, Maďarska a Polska, jehož výsledkem je společné prohlášení, které by mělo být v Krakově předneseno. Podstatou prohlášení je přitom požadavek, aby EU brala farmáře z východní a střední Evropy jako své partnery a aby jim umožnila účast na některých jednání s právem vznášet neformální připomínky.

Kongresu CEA předcházelo tento víkend - 23. až 24. září i setkání nevládních organizací deseti kandidátských zemí v polské Žegonici, které svolala minoritní polská pravicově laděná zemědělská organizace Solidarnošť.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info