Přežít mohou jen silné společnosti

Tlak ze zahraničí nutí mlékárny slučovat se do větších a silnějších celků

Zahraniční kapitál v několika slovenských mlékárnách vyburcoval ostatní k protiopatřením.

Za posledních deset let se počet mlékáren na Slovensku snížil na polovinu. Způsobil to pokles produkce mléka a snížená koupěschopnost obyvatel. Spotřeba mléka a mléčných výrobků klesla na 162 litry ročně na jednoho obyvatele, což představuje 73 procent doporučené dávky. Domácí zpracovatelské podniky se na tomto množství podílejí 135 litry, dalších 13 litrů představuje zásobování z vlastních chovů a zbytek množství obsažené v dovážených výrobcích. Zpracovatelské kapacity jsou však dosud vyšší, než je jejich současná potřeba, a proto se očekává, že ještě několik z nich bude muset zaniknout.

Ještě loni působilo v SR 23 velkých a 33 malých mlékáren. Během letošního roku vstoupil do několika slovenských mlékáren zahraniční kapitál, který umožní zvýšený příliv investic do modernizace technologií a zvýší tlak na využití výrobních kapacit. To vedlo mnohé z domácích podniků k rozhodnutí vytvořit sdružení, které při spolupráci v obchodní a výrobní politice

finančně oslabené mlékárny posílí a zlepší schopnost konkurovat. Zejména v situaci, kdy slovenské mlékárny nemají tak výhodné podmínky, jaké poskytla vláda zahraničním investorům.

V srpnu na tento vývoj zareagovaly čtyři mlékárny - Mliekospol, Nové Zámky, Levické mlékárny,

Milsy, Bánovce nad Bebravou a Senická mlékárna a založily novou akciovou společnost Milk Holding Bratislava. Tyto čtyři subjekty společně zpracovávají takové množství mléka, že je to staví do pozice nejsilnější společnosti na slovenském trhu. Dohodly si spolupráci nejen u obchodu a exportu, ale i pro investiční činnost. Obtížnější situace může však nastat při jejich snaze o jejich kapitálové propojení. Majitelem Mlékospolu jsou fondy u Levické mlékárny a Milsy jsou to fyzické osoby a majiteli Senické mlékárny jsou družstevníci. V říjnu podle jejich příkladu následuje

vznik Sdružení Gemerské, Krtíšské a Krupinské mlékárny ve středoslovenském kraji.

Tito dříve konkurenti se budou muset dobrovolně dohodnout nejen o tom, kdo se vzdá svého sortimentu a které speciality bude vyrábět i nadále, ale i o dodavatelích mléka, aby ušetřili na přepravních nákladech.

Blanka Sáková, Bratislava

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info