Ještě k výrobě a prodeji masokostní moučky

Masokostní moučku vyrábějí v naší republice asanační podniky, což jsou soukromé podnikatelské subjekty, a to za v poslední době mnohokrát zveřejňovaných parametrů. Kafilerní surovina je zpracovávána při teplotě 133 °C, tlaku 3 barů po dobu 20 minut, přičemž kousky tkání zpracovávaných při těchto parametrech nesmějí být větší než 50 mm.

Plnění těchto podmínek, tj. dodržování stanovené teploty, tlaku a doby působení, je registrováno a záznamy o registraci musejí být uchovávány tři roky.

Toto jsou povinnosti soukromých subjektů - asanačních podniků, které jim vyplývají z veterinárního zákona č. 166/1999 a vyhlášky č. 286/1999, jako vyplývaly i z legislativy předchozí.

Na dodržování těchto legislativních ustanovení dozírají místně příslušné okresní veterinární správy. Asi před dvěma roky u nás provedly kontrolu asanačních podniků i inspekční orgány Evropské komise, při které nezjistili žádné závady, na jejichž základě by bylo možné zpochybnit bezpečnost masokostních mouček i z hlediska nebezpečí BSE.

Kromě zdravotních parametrů uložených veterinární legislativou ukládá zákon o krmivech č. 91/1996 a jeho prováděcí vyhlášky povinnost označovat obaly s masokostní moučkou oznámením, že nesmí být zkrmovány přežvýkavcům, což rovněž vyhlášky č. 194/1996 a č. 257/1996 k zákonu o krmivech uvádějí. Dodržování značení obalů s masokostní moučkou a dodržování receptur krmných směsí pro skot a ostatní přežvýkavce a zákaz používání masokostních mouček do krmných směsí pro přežvýkavce kontroluje Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský.

Pokud jde o prodej masokostní moučky, nejsou, alespoň podle informací, které má Státní veterinární správa ČR, dodávány do prodejen s krmivem pro zvířata. Tyto moučky jsou dodávány do registrovaných mísíren krmných směsí, dále do mísíren směsí zemědělských podniků a mohou si je u výrobce zakoupit i jednotliví zemědělci, pokud si chtějí připravit krmné směsi sami. Výrobce je přitom povinen zákazníka poučit, že se masokostní moučka smí zkrmovat pouze prasatům a drůbeži, a že ji nesmí zkrmovat skotu a ostatním přežvýkavcům.

Asanační podniky jsou povinny toto označovat na obalech popřípadě u volně ložených zásilek pro velké odběratele toto upozornění přikládat k dodacím listům.

Nakonec je třeba připomenout, že tyto moučky vyráběné z uhynulých zvířat v naší republice a za uvedených parametrů nejsou smrtící, jak je označili v denících Zemské noviny a Slovo.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR

Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: svs.aquasoft.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info