Ministři se na genetické kukuřici neshodli, rozhodne EK

Ministrům zemědělství Evropské unie se dnes nepodařilo dospět k rozhodnutí, zda povolí či zakáží dovoz geneticky upravené kukuřice 1507 americké firmy Pioneer/Mycogen Seeds, tentokráte jako potraviny. Znamená to, že o kukuřici bude moci rozhodnout Evropská komise, která ji pravděpodobně v příštích měsících schválí. "Skončilo to ve slepé uličce, nedošlo k rozhodnutí," řekl ministr zemědělství Jan Mládek, který hlasoval pro povolení. Jak vyložil, český postoj ke geneticky upraveným organismům závisí na plodině. "S kukuřicí nemáme problém, protože tu nehrozí riziko, že by se zkřížila s neupravenými rostlinami. To je naopak problém u řepky, kde jsme proti (povolení přístupu na unijní trh)," řekl.

EK minulý měsíc povolila na dalších deset let dovoz a zpracování kukuřice 1507, avšak pouze jako krmiva. I v tomto případě rozhodnutí následovalo poté, co ministři nedokázali nedokázali dospět ke kvalifikované většině. Kukuřice 1507 byla geneticky upravena, aby vzrostla její odolnost vůči některým škůdcům, jakož i herbicidům. O geneticky upravené organismy (GMO) se uvnitř EU vedou tvrdé boje. Ekologické organizace, část zemí a podle průzkumů i valná část veřejného mínění je odmítá z obav o ohrožení tradičního zemědělství či možných důsledků pro zdraví lidí a přírodu.

Lucembursko, Řecko či Rakousko pravidelně hlasují proti povolování GMO, zatímco Británie, Finsko či Německo je většinou podporují. Loni EU zrušila pětileté embargo na povolování nových GMO, současně se zpřísněním pravidel, které jsou podle EK nejnáročnější na světě. Navíc všechny výrobky musejí upozornit na příměs GMO, aby si spotřebitel mohl vybrat. K otevření trhu pro GMO současně nutí Evropu tlak ve Světové obchodní organizaci a biotechnologický průmysl, který argumentuje negativními dopady evropské skepse.

Česká republika nepatří k výrazným stoupencům ani odpůrcům GMO. Čeští rolníci letos prvně zaseli na 270 hektarech geneticky upravenou kukuřici Bt, odolnou vůči škůdci zavíječi, jde však dosud o nepatrnou plochu z celkové výměry orné půdy. Dalších několik GMO je v ČR povoleno převážně pro laboratorní použití.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info