Evropská unie se snaží sepsat definici vodky

Evropská komise navrhla definici vodky, která umožní vyrábět tuto lihovinu nejen z brambor a obilí, ale i z vinných hroznů nebo v podstatě jakékoli zemědělské suroviny. Brusel tak nevyhověl požadavkům severských zemí na omezení seznamu produktů, z nichž lze vodku vyrábět.

"Jakmile prošel destilací, je to vždy tentýž alkohol. Pokud označíte zemědělské suroviny, které jsou použity, lze to nazvat vodkou," řekl agentuře Reuters jeden z činitelů komise. Ještě předchozí verze definice určovala, že vodku lze fermentovat kvasem "ze surovin založených na obilí, bramborách, cukrové řepě nebo melase".

O návrhu definice vodky budou nyní jednat ministři unie a je možné čekat bouřlivý spor. Estonsko, Polsko, Finsko a Švédsko totiž komisi požádaly, aby název vodka vyhradila jen pro pálenky z obilí a brambor, jak je to v těchto zemích tradiční. Proti tomu stály některé starší země EU, hájící své výrobce.

Experti EU bádali asi pět let nad tím, jak lze vodku pálit. Došli nakonec pouze k obecnému postupu produkce a k tomu, že minimální objem alkoholu v nápoji by měl být 37,5 procenta. "Popis nebo značka vodky by měly být ve stejném pohledovém poli jako vyznačení surovin použitých k produkci etylalkoholu zemědělského původu," uvádí se v návrhu textu.

Experti EU tak vyhověli velkým lihovarnickým koncernům ze starších zemí EU, které za vodku označují i pálenku z jiných surovin než z brambor a obilí. Zvláště se angažovala britská skupina Diageo, největší světový výrobce lihovin. Ta v roce 2003 uvedla na trhu vodku Ciroc a prodává ji pod heslem "jediná vodka na světě vyráběná výlučně z vinných hroznů".

Unie v minulosti navrhovala oddělenou třídu produktů pod označením "tradiční vodka" a založenou pouze na bramborách. To však nápojový průmysl vždy odmítal, řekli činitelé EU.

Uvolněný postoj EK k vodce kontrastuje s unijním zákazem tradičního označení rum pro jednu z nejoblíbenějších lihovin na českém trhu. Slovo rum EU vyhradila jen pro lihoviny z cukrové třtiny. Český rum, vyráběný z melasového nebo obilného lihu, tak musel o své jméno přijít a dostal dosud hovorové označení tuzemák. EU měla námitky i proti obvyklému přidávání lihu do tradiční moravské slivovice.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info