Neposlušní psi zabíjejí zvěř

Právě v těchto dnech můžeme pomoci zvířatům žijícím ve volné přírodě. O tom, jak zvěři ulehčit zimní období a neubližovat jí, jsme hovořili s mysliveckým hospodářem Ladislavem Cinegrem.Myslivci říkají, že zvěř je v dobré kondici. To jí zima nevadí?

Zvěři nevyhovují plískanice a deštivá, blátivá zima. Sníh a teploty kolem minus pěti stupňů Celsia snáší velmi dobře. Pokud jde o tu kondici, zvířata mají nastřádané zásoby tuku právě na období, kdy je nedostatek potravy. V přírodě to funguje tak, že když má nastat studená zima, zvířata si udělají větší tukové zásoby. My myslivci podle toho poznáme, co nás čeká.Přikrmují myslivci lesní zvěř?

To je naprostou samozřejmostí. Tak zvané vykládání krmiva má své zákonitosti, v každém období zimy se přikrmuje něčím jiným. Na jejím konci je to například tak zvaná letnina (sušené ostružiní, maliní a podobně), které je dietní a pomáhá s blížícím jarem zvěři zbavit se střevních potíží. Ty se v té době často objevují kvůli tomu, že zvířata z nouze vyhrabávají i nekvalitní, špatnou trávu a podobně.Je vhodné, aby laici přikrmovali zvěř?

Obecně se dá říct, že myslivci na to stačí sami a spíše bych doporučil krmit ptáčky. Když však lidé chtějí krmit, pak je třeba dbát některých zásad. Například suché (!) pečivo a chleba by měli zvěři vyložit jen v krmelcích nebo na jiných místech chráněných stříškami, protože když rohlíky nebo chleba navlhnou a nabobtnají, rychle zplesniví, a to je pak pro zvířata horší než nic. Dobré jsou kaštany, žaludy, zdravá jablka.Co mohou ještě lidé dělat, aby zvířatům ulehčili v zimě život?

Velmi naléhavě prosíme pejskaře, aby nedovolili psům, kteří se nedrží u nohy a v bezprostřední blízkosti pána, prohánět se po revíru. Ubližují tím velmi zvířatům, která prohánějí ve sněhu. A ani jim nemusí přímo ublížit. Proháněním se zvíře vyčerpá, ulehne a velmi často skončí smrtí na zápal plic. Jsou to smutné věci, které si lidé neuvědomují. A já nevěřím tomu, že kdo má rád psy, nemá rád jiná zvířata. Je také důležitá opatrná jízda u nasolených silnic. Když zvěř nenajde sůl v revíru, chodí ji slízávat na posolené komunikace. Potřebuje ji totiž nutně k životu, stejně jako lidé.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info