Řešení krizových situací v masném průmyslu

Aktuální výsledky ankety zaměřené na rizikové a krizové situace v potravinářském průmyslu.

Řešení krizových situací musí být navrženo pro průběh celého potravinového řetězce. Od příjmu surovin, přes výrobu, až po konečnou spotřebu masných výrobků. Kontrola musí fungovat ve všech dílčích krocích. Pro řešení krizí v potravinářském průmyslu musí být vytvořena vhodná a potřebná opatření tak, aby bylo možné nejen řešit vzniklé krize, ale i předcházet jejich vzniku. Byly zaznamenány i případy kontaminace ve výrobních podnicích, které vedly ke vzniku krizových situací. V některých případech se muselo od spotřebitelů převzít zpět vadné zboží a aktivně využít kroky, které jsou popsány v bezpečnostních systémech jako je IFS, BRC, HACCP nebo ISO 9001.

Tak se průběžně, v rámci systému řešení krizí, přistupuje k nápravě vzniklých nežádoucích situací v potravinářském systému. Také se zajišťuje omezení vzniku nežádoucích stavů. Při vzniku problémů, dochází v masném průmyslu ke zvláště tíživé situaci.

Skandály kolem potravin v posledních letech vedly postupně k tomu, aby bylo možno využít eliminace vzniku problémů i při nejnepatrnějším podezření. Kontrolní systémy musí být vhodně nastavené, vysoce citlivé a neprodleně reagující na možný „nový skandál“.

Vzniklé problémy mají vliv na celkový obrovský tlak, kterému je masný průmysl vystaven. Přitom jsou často známé ojedinělé případy, které přinášejí pro celý obor špatnou pověst. Nejistota stoupá nejen na straně spotřebitele, ale také na straně kontrolních úřadů.

Často se kladou otázky, zda se mohou úplně odstranit nežádoucí situace u výrobců. Zda postačí stávající prováděná kontrola. Cílem je poskytování vyšších kvalitativních standardů, které vedou ke spokojeným spotřebitelům. K tomu přichází rostoucí požadavky z bruselských úřadů i samotných podniků a dochází i ke zvýšené pozornosti nevládních organizací.

Z těchto příčin narůstá význam snížení možných rizik za aktivního využití řešení krizových situací především pro podniky masného a masozpracujícího průmyslu.

Při prohlubující se krizi je nutné rychle a účinně využívat zavedený systém protiopatření. Krize mohou vždy znamenat hrozbu pro výrobce. Při využití opatření klesá vznik možného rizika, kdy se na řešení krize a její likvidaci podílejí především samotné podniky masného a masozpracujícího průmyslu. Vzniklé krize musí vést k okamžitému řešení, k zařazení požadovaných účinných kroků. Bylo posuzováno, jak dalece je schopen masný průmysl se vypořádat s výsledky aktivního řešení vzniklých krizí. Situace byla vyhodnocována na základě vzniklých a možných současných krizí.

Anketa bylo prováděna ve spolupráci se spolkovou asociací německého průmyslu výživy a společnosti AFC Management Consulting GmbH. Účastníci této studie patřili k prvnímu stu podniků v průmyslu, který se zabývá výživou a potravinářstvím.

Je třeba zajišťovat stále rostoucí systém kvality. Nejúčinnější prostředkem proti vzniklé krizi je zaváděná prevence. Potravinářské závody musejí zaručovat dobře nastavený systém krizového řízení. V první řadě nesmí docházet k situaci, kdy nedostatky překvapí závažným způsobem celou průmyslovou výrobu.

Výsledky ankety ukazují na to, že výrobci potravin účinně přistupují k prevenci proti rizikům především tím, že zavádějí systémy pro zajištění kvality.

Na rozšiřování jakosti se maximálně podílí systém zajišťující kvalitu HACCP (systém kritických bodů) (84 %), následované IFS (International Food Standard) (77 %) a ISO 9000 (44%). Nepatrné rozšiřování působnosti zlepšování ochrany proti krizovým situacím je při zavádění BRC (Global Standard-Food Britského obchodního konsorcia) (19 %), QS (kvalita a bezpečnost) (18%) a GMP ( Good Manufacturing Practise) (7%).

Tyto výsledky je nutné ještě zlepšovat.

Elektronicky podporovaný datový systém se zpětným vyhodnocováním je možné použít v krizovém případě k rychlé identifikaci kontaminovaných šarží a k zamezení bezprostředního nedostatečného působení ochranného systému, který sleduje jak veškeré vstupující látky, dále z nich vzniklé průběžně vyráběné produkty až po zaměření se na konečné potraviny uváděné do oběhu. Přes 90 % dotázaných podniků v anketě je přesvědčeno, že je nutné identifikovat veškeré látky, které jsou obsažené jejich produktech, které mohou být původcem závad ve výrobním procesu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info