Kukuřičné zrno jako příkrm pro pasoucí se dojnice?

Vysoké dávky přikrmovaného kukuřičného zrna intenzivně se pasoucím dojnicím mají negativní vliv na zdravotní stav bachoru.

Zajištění potřebného množství energie pro dojnice chované v systému intenzivní dlouhodobé pastvy přináší zemědělským podnikům stále problémy. I přídavek malého množství kukuřičného zrna (3 kg na kus a den) nevykazuje žádný pozitivní vliv na mléčnou užitkovost a dokonce zhoršuje zdravotní stav bachoru.

V rámci jednoho výzkumu Vysoké školy zemědělské ve Weihenstephanu-Triesdorfu bylo rozděleno 16 krav plemene fleckvieh do dvou skupin. Všechny dojnice pobývaly na intenzivně využívané pastvině po celý den. Zvířata z první skupiny dostávala 1 kg šrotovaného kukuřičného zrna s přídavkem minerálního krmiva. Zvířata ze druhé skupiny dostávala navíc ještě 2 kg kukuřičného šrotu na den.

Vyšší přídavek kukuřičného šrotu (3 kg kus/den) měl za následek:

- zvýšení mléčné užitkovosti – 26,4 (2. sk.) vs. 25,3 kg (1. sk.) mléka na krávu za den;

- nižší obsah tuku ve skupině s vyšší dávkou kukuřičného šrotu. U těchto krav byla průměrná tučnost mléka pouhých 3,5 % oproti 3,85 % ve skupině s nízkým podílem kukuřičného šrotu, což v konečném efektu znamenalo stejně vysokou mléčnou užitkovost v obou skupinách a korekce hladiony energie v krmné dávce se ukázala jako neúčinná;

- Vyšší hodnoty jaterních enzymů GOT (glutamát oxalát transaminázy) a GLDH (glutamát dehydrogenázy) v krvi dojnic, kterým byly zkrmována vyšší dávka kukuřičného šrotu ukazují zatížení metabolismu v jejich organismu;

- Nízký kvocient obsahu tuku a bílkovin v mléce, který indikuje acidózu bachoru.

Körnermais zur Weide füttern?

Top Agrar, 2010, č. 8. s. R 30

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info