Senát dal ve čtvrtek zelenou naftě, bionaftě a slivovici

Nová sazba spotřební daně pro motorovou naftu a bionaftu se zdá senátorům zbytečně vysoká. Výhrady mají i k dalším ustanovením. Proto zákon o spotřební dani vrátili ve čtvrtek sněmovně s několika úpravami.

U motorové nafty požadují senátoři sazbu 9,50 korun za litr, sněmovna předtím schválila 9,95 Kč. Daň z bionafty chtějí z 6,86 korun za litr snížit na 6,65 korun.

Pobavený potlesk senátorů si vysloužilo schválení návrhu Ondřeje Febera (US-DEU) ve prospěch zahrádkářů, vyrábějících domácí slivovici a ovocné destiláty. Zahrádkářům a pěstitelům by se podle něj do května 2004 daň z lihu nezvedla. Výrobní sezona totiž přesahuje do května dalšího roku „Chci zabránit, aby se v různých částech jednoho období platila odlišná daň,“ vysvětlil Feber. Letos je totiž sazba 95 korun a od Nového roku se pro výrobu lihu zvyšuje spotřební daň na 135 korun.

Proti sněmovně se mnohem nesmlouvavěji postavil Senát za konec takzvaných Free shopů, bezcelních obchodů na hranicích. Poslanci jim prodloužili existenci do března 2004, ale senátoři trvají na zrušení těchto obchodů už od ledna. „Pokud by Free shopy trvaly do března, přišel by stát za tři měsíce o tři miliardy korun,“ tvrdí předseda výboru pro evropskou integraci Jiří Skalický (Klub otevřené demokracie).

Vyšší daň z cigaret, benzinu a lihovin senátoři ponechali. Platit má podle sněmovního návrhu i zákaz tzv. příbalů, praktikovaných drobnými prodejci, tj. ke kartonu cigaret zdarma zapalovač, tužka či káva. O senátních změnách musí ještě hlasovat sněmovna.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info