PRO & PROTI

Obnovitelné zdroje energie mají v posledních letech zelenou, a tak se o nutnosti využít například k výrobě elektřiny slunce či vítr, stále hovoří. Navíc Evropská unie, do níž v květnu vstupujeme, výstavbu podobných zdrojů energie i finančně významně podporuje. Realizace projektů, které u nás vznikají, je ale velice obtížná, či téměř nemožná. Nejde ani o ekonomická hlediska, ale možná tak trochu paradoxně zase o ekologii. Zejména využití větrné energie naráží na mnoho zdánlivě neřešitelných problémů. Ukazuje se to i v případě uvažované výstavby větrné elektrárny v Uhřínově pod Deštnou.

Luboš Meloun, vedoucí odboru životního prostředí rychnovského MÚ: "Samozřejmě jsem pro to, aby se obnovitelné zdroje energie, jakým je i například vítr, využívaly víc, než dosud. Přání a skutečnost jsou ale dvě odlišné věci. V této oblasti totiž stále existují značné rozpory už v samotných zákonech. Na jedné straně se výstavba větrných elektráren podporuje, ale zároveň je podle zákona třeba stavbu posuzovat z hlediska jejího vlivu na ráz krajiny, což je u větrné elektrárny problém. Další omezení jsou například v zákonu o lesích, atd. Proto by bylo nejdřív dobré ujasnit si všechna pro a proti a promítnout je i do legislativy."

Josef Jansa, předseda Mysliveckého sdružení Uhřínov pod Deštnou: "Se záměrem vybudovat v Uhřínově tři větrné elektrárny nesouhlasím. V lokalitě, kde se s výstavbou počítá, se dlouhodobě vyskytuje jelení zvěř a podle našich pozorování v bezprostřední blízkosti předpokládané elektrárny existuje pravidelný přechod využívaný vysokou zvěří, která se tady s oblibou i pase. Větrná elektrárna by zvířata stresovala a nutila by je častěji se zdržovat v lesním porostu, kde by působila i značné škody."

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info