Britští vědci varují: Ptačí chřipka může zabít miliony

Každý pátý člověk na Zemi by mohl onemocnět a miliony lidí zemřít, pokud by se vir ptačí chřipky v celosvětovém měřítku rozšířil mezi lidmi. Přední virologové se obávají, že příští pandemii chřipky vyvolá geneticky pozměněný vir ptačí chřipky, jež nyní řádí v jihovýchodní Asii. Hrozí nebezpečí, že se nakazí 20 procent světové populace, že 30 milionů lidí bude muset být hospitalizováno a že každý čtvrtý z těchto hospitalizovaných zemře, varují virologové v nejnovějším čísle britského odborného časopisu Nature.

Vydavatel časopisu považuje nebezpečí chřipkové pandemie za tak vážné, že mu v nejnovějším vydání časopisu věnoval řadu článků a komentářů od předních amerických i evropských virologů. Boj o životy lidí by podle těchto odborníků nebyl jediným důsledkem pandemie. Dalším důsledkem by prý byla hospodářská katastrofa, jež by předstihla všechno, co kdy jaká epidemie vyvolala. Experti proto apelují zejména na vyspělé státy skupiny G8, aby poskytly prostředky na vývoj nového typu očkování proti chřipce, aby bylo možno celosvětovou potřebu pokrýt mnohem rychleji, než dosud.

Také Světová zdravotnická organizace (WHO) v Ženevě opakovaně varovala proti pandemii nebezpečné chřipky. Odborníci se obávají, že virus ptačí chřipky z jihovýchodní Asie by se mohl geneticky změnit tak, že by se stal snadno přenosným z člověka na člověka. Dosud prý k takovému přenosu došlo pouze ve třech potvrzených případech při velmi úzkém kontaktu s infikovanou osobou.

Dalším nebezpečím je podle odborníků eventualita, že se virus ptačí chřipky zkříží s virem lidské chřipky a vznikne jakýsi "supervirus", který bude smrtonosný jako virus ptačí chřipky a snadno přenosný jako virus chřipky lidské. Pokud by došlo k pandemii chřipky, nynější kapacity na výrobu očkovacích látek by podle odborníků nestačily. Nyní se podle dostupných údajů vyrábí 300 milionů očkovacích dávek ročně, což prý na boj proti pandemii nestačí. Po objevení viru ptačí chřipky před půldruhým rokem zemřelo ve Vietnamu, Thajsku a Kambodži více než 50 lidí.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info