Zajištění nezávadnosti brokolicových výhonků ozařováním semen

Brokolicové výhonky obsahují velké množství vitaminu C, antioxidantů, fenolů a látek s pantikancerogenními účinky. Tyto výhonky však, bohužel bývají zdrojem onemocnění z potravin.

Americký úřad FDA zkoušel účinek ozařování semen alf-alfa dávkou 8 kGy proti patogenním mikrobům. Tato dávka sice usmrtí veškeré E. coli, ale sníží následnou výtěžnost výhonků. FDA proto doporučuje snížení mikrobiální kontaminace jen o 5 log.

V časopisu J. Food Science (6/7 2009) byla publikována studie „Seed Viability and Functional Properties of Broccoli Sprouts during Germination and Postharvest Storage as Affected by Irradiation of Seeds“. Výzkumníci z Státní korejské univerzity Kyungpook zkoušeli ozařovat brokolicové výhonky různými dávkami svazku elektronů a gama záření až do 8 kGy. Přitom zjišťovali změny obsahu kyseliny askorbové, karotenoidů, chlorofylu, a celkového obsahu fenolů.

Do dávky 4 kGy se udržuje vysoká klíčivost, ale se stoupající dávkou záření se zhoršuje výtěžnost (délka výhonků). Při dávce nad 6 kGy se semena zkroutí. Naklíčená semena mají sice vyšší obsah cenných živin, ale kvalita složení výhonků se během skladování rychle snižuje nižší obsah kyseliny askorbové, karotenoidů a chlorofylu). Nebyly zjištěny zásadní rozdíly při ozařování elektronovým svazkem nebo gama zářením.

Web-portál Agronavigátor podléhá licenci Creative Commons (Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla). Články lze šířit pouze s uvedením původní citace a s uvedením zdroje ÚZEI, Agronavigator.cz.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info