Houbaři mají pré, avšak lesy někdy trpí

Lesem „hýbou“ natěšení houbaři, kteří se vloni téměř nedostali ke slovu. Také jaro bylo na houby skoupé, zato nyní nám příroda všechno vynahrazuje.

Daří se snad všem druhům hub – od bedel, růžovek, suchohřibů po nádherné křemenáče s červeným kloboukem, hnědé kozáky a chloubu všech sběratelů, voňavé hřiby.

Zaparkovaná auta poblíž lesa dávají vědět, že „lovci“ vyrazili do terénu. Někdo jen tak pro své potěšení, pro jiného se staly houby zdrojem obživy a najdou se i workoholici, kteří do lesa prostě „musí“ každý den.

Za našich babiček bylo slušností chovat se mezi vzrostlými smrky, borovicemi, duby a buky potichu, obezřetně, abychom nerušili zvěř a ostatní.

Dnes se zřejmě mnozí drží pravidla „urvi co můžeš“ a do lůna lesa se vydají klidně i s automobilem. Neomalenost, lenost, bezohlednost, jak takové chování vůbec komentovat? Jaké zkušenosti má s houbaři v těchto dnech policie, řekla nám tisková mluvčí Hana Klečalová. „Samozřejmě , že monitorujeme pohyb v lese a parkování automobilů. Každý řidič musí vědět, že pokud zastaví na lesní cestě nebo přímo v porostu, porušuje lesní zákon a dopouští se přestupku, který s ním bude projednáván ve správním řízení. Jedinou potěšitelnou zprávou je, že jsme zatím nezaznamenali žádná vykradená auta houbařů,“ sděluje Hana Klečalová.

Na vloženém snímku Vlastimil Černý z Nemyčevsi s houbami nalezenými v lesích kolem Mlýnce.

Pátrali jsme také po první pomoci, tedy přesně okamžiku, kdy najdete krásný úlovek a nejste si jisti, zda je jedlý pouze jednou. Odpověď jsme získali u Jany Pravcové v Mykologickém klubu v Lomnici nad Popelkou.

„Jsme asi nejbližším poradenským centrem na Jičínsku. Zatím nemáme hlášené žádné otravy. Na Jičínsku se nyní objevil hřib kovář a kříšť, a tak k nám přicházejí mnozí na poradu.“

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info