Lidé chtějí na vánočním stole české potraviny
21.12.2010 | Denik.cz
Zemědělci v předvánoční čas konkurují supermarketům. Poptávka po čerstvé zelenině je větší.
Čeští spotřebitelé stále více kladou důraz na kvalitní a čerstvé potraviny. Ze supermarketů se proto přesouvají na farmářské trhy, vyhledávají své vlastní farmáře a jejich prodejny. Zvláště na vánoční svátky chtějí mít lidé na stole kvalitní české potraviny a produkty.
„Cibule, česnek a brambory jsou suroviny, bez kterých se v kuchyni žádná hospodyňka neobejde. Proto před Vánoci jezdí lidé k nám na statek a chtějí právě tyto suroviny. Například štědrovečerní bramborový salát připravený z brambor a zeleniny vypěstované našimi zemědělci má daleko lepší chuť a vůni než ten, který je vyrobený z dovezených surovin. Suroviny ze zahraničí totiž dozrávají až po cestě v kamionech a ztrácejí vitamíny a chuť,“ říká soukromý zemědělec David Smetana z Královéhradecka.
Ten také zásobuje svoji zeleninou nově otevřený farmářský obchod v Praze ve Vodičkově ulici, který vlastní zemědělec z Vysočiny František Němec.
Konkurence
Zemědělci tímto způsobem chtějí konkurovat supermarketům, vstupují na potravinový trh s domácími produkty, které jsou vyrobeny či vypěstovány u nich na farmě.
Přitom nabídka farmářských obchodů je široká – od ovoce a zeleniny přes vlastní mléčné výrobky z farmářských minimlékáren až po nabídku hovězího nebo jehněčího masa.
Potravinový patriotismus je v zahraničí běžný, u nás stále pokulhává. Zákazníci kvůli ekonomické krizi mnohdy nakupují jen podle cedulí „sleva a akce“, ale opomíjejí přitom kvalitu potravin.
„Situace se obrací a zemědělci musejí reagovat na potřeby zákazníků a na vývoj trhu. Proto jsem otevřel farmářskou prodejnu v Praze. V menších městech je mnohem snazší si zajet k farmářovi pro čerstvou zeleninu a maso, ale v hlavním městě tolik možností není. Teď mohou i lidé z Prahy připravit vánoční pokrmy z kvalitních domácích a hlavně českých surovin,“ vysvětluje zemědělec František Němec.
Další články v kategorii
- Budou jablka za 50 korun? Stromy pomrzly v Česku i v Polsku (26.04.2024)
- Komunitní energetika je o krok blíž. Do druhého kola energetických společenství postupuje 57 komunitních projektů (26.04.2024)
- Greenpeace: Lesy ČR možná pokácejí přes 15.000 starých stromů v Krušných horách (26.04.2024)
- V jarním kole Sbírky potravin se vybralo rekordních 565 tun zboží pro potřebné (26.04.2024)
- Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou (26.04.2024)
- Výzkumný ústav: Oteplení zvýší aktivitu škůdců, očekává se nadměrný výskyt mšic (26.04.2024)
- Evropský parlament odhlasoval zákaz některých plastových obalů (26.04.2024)
- Více dřeva, méně betonu. Surovinová politika pro dřevo podpoří tuzemské zpracování dřeva, více se bude využívat i ve stavebnictví (26.04.2024)
- Prouza: Případné zdražení ovoce a zeleniny závisí také na úrodě jinde v Evropě (26.04.2024)