Ministerstvo chystá konec dotovaného mléka do škol

Žáci prvních až devátých tříd si v budoucnosti budou muset odpustit zlevněné mléko a mléčné výrobky dotované v rámci projektu "Školní mléko". Ministerstvo zemědělství totiž uvažuje o zrušení tohoto programu.

"Bohužel se s tímto programem příliš neztotožňují ministerstva školství ani zdravotnictví, která by je měla především podporovat," připouští ministr zemědělství Petr Gandalovič. Peníze na mléko vynakládá právě Gandalovičův resort.

Nejde ovšem o velké peníze. Roční náklady na podporu školního mléka činí v Česku zhruba 60 milionů korun, z toho přibližně třetinu platí EU.

"Podle našeho názoru by bylo zrušení programu špatným rozhodnutím, které navíc přichází v nejnevhodnější chvíli, kdy odbyt mléka stagnuje a jeho ceny klesají," soudí prezident Potravinářské komory ČR (PK) Miroslav Toman.

Sám vidí zásadní význam dotace na školní mléko ve vytváření zdravých stravovacích návyků u dětí. Dietologové totiž již léta poukazují zejména u školní mládeže na nedostatečný přísun vápníku, což se v pozdějším věku projevuje celou řadou nemocí, zejména pak osteoporózou (lámavostí kostí).

"Více než 80 zemí z celého světa podporuje dodávky mléka do škol, v EU tak činí prakticky všichni. Brusel dokonce v loňském roce podporu konzumace školního mléka zvýšil," připomíná také ředitel Českomoravského svazu mlékárenského Michal Němec.

Dotační program na podporu konzumace mléka u školní mládeže zavedla vláda v roce 1999.

Z žáků prvního stupně byla postupně rozšířena na všechny žáky základních škol a původně dotované 250ml balení mléka bylo rozšířeno o další spektrum mlékárenských výrobků. V současné době je do projektu podle Němce zapojeno zhruba 2 700 škol, což jsou téměř tři čtvrtiny základních škol v republice. Školáci tak ročně zkonzumují kolem 15 milionů kusů zlevněných mlékárenských produktů.

"Doufám, že se záměr ministerstva ještě změní. Program by měl být zachován ne kvůli mlékárnám, pro nás je odbyt mléka na tento projekt marginální, ale hlavně kvůli školákům. Výzkumné projekty neustále potvrzují, že děti buď vůbec nesnídají nebo snídají nezdravě. Díky projektu školní mléko jsme ale mohli stravovací návyky školní mládeže pozitivně ovlivňovat," zdůrazňuje Němec.

Návrh na zrušení školního mléka je v současné době ve zkráceném meziresortním připomínkovém řízení, které by mělo být ukončeno v nejbližších dnech. Ve středu 9. července by měl o budoucnosti programu školní mléko jednat Gandalovič s mlékárnami.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info