Státní lesy platí právníkům miliony. Nikdo ale nesmí vědět za co

Tajnosti Lesů ČR jdou přímo proti nařízení ministra zemědělství Fuksy, který firmu pojmenoval "černou ovcí státní správy".

Jsou prý nepostradatelní. Dostávají miliony. Ale nikdo nesmí vědět, kdo jsou a co vlastně dělají. Státní lesy, podnik s miliardovým majetkem, důsledně tají, proč a za kolik si najímají elitní právníky. A nepomáhá ani příkaz ministra zemědělství Ivana Fuksy, že Lesy, před jejichž problémovým hospodařením varují i tajné služby, se musí stát průhlednou firmou.

HN získaly dokumenty, podle nichž uznávaná advokátní kancelář Toman, Devátý a partneři loni účtovala Lesům měsíčně zhruba od šesti do deseti milionů. Část faktur zní - bez dalších podrobností - na právní služby, část na zastupování Lesů v mnohamiliardovém sporu s dřevařskou společností CE Wood.

Hlavně kvůli arbitráži s CE Wood státní podnik samozřejmě potřebuje kvalitní advokáty. Jenže pozoruhodné je, že Lesy odmítají říct, kolik kanceláři Toman, Devátý a partneři platí. "Lesy ČR zaplatily v roce 2008, 2009 a v prvním pololetí roku 2010 za externí právní služby částku, jejíž výše zcela odpovídala náročnosti převzatých případů," poslal po dvou týdnech e-mailem odpověď mluvčí Zdeněk Boublík.

A víc neřekne ani advokát Petr Toman. "Je to věc klienta, jestli informace poskytne. Já jsem vázaný mlčenlivostí," vysvětluje.

Ne, ne, neřekneme...

Ale nejde jen o Tomanovu kancelář. Lesy jsou ochotny přiznat jen to, že spolupracují se třemi právnickými firmami.

Jenže opět: nikdo se nemá dozvědět, za co je platí. "Souhrnně se jednalo o právní služby, jejichž obsahem bylo například zastupování Lesů v různých typech řízení před soudy či jinými orgány a též udělování právních porad, sepisování požadovaných listin, příprava právních rozborů a stanovisek," vyjmenovává mluvčí Boublík.

Opakovaná žádost o konkrétní informace pak naráží. "Odpovědi považujeme za dostatečně vypovídající," odepisuje nakonec mluvčí. Přitom nejde o málo: pokud by podnik platil všem třem kancelářím podobně jako té Tomanově, náklady by šly do desítek, možná i stovek milionů.

Ministr: Lesy - černá ovce

Tajnosti Lesů jdou přímo proti nařízení ministra zemědělství Fuksy, který firmu pojmenoval "černou ovcí státní správy". Před týdnem vyhlásil, že si na hospodaření firmy posvítí, a do dozorčí rady jmenoval například známého ekonoma Miroslava Zámečníka. "Vedení má ode mě jasný pokyn komunikovat aktivně a otevřeně," prohlásil Fuksa.

Lesy totiž mají s otevřeností a průhledným tokem peněz už roky potíže. Nejprve neuznávaly, že musí vypisovat veřejné tendry. Později Bezpečnostní informační služba varovala před tunelováním Lesů - například přes pochybné marketingové studie, výdaje na reklamu a neprůhledné obchody. Šéf podniku Svatopluk Sýkora navíc HN před pár dny přiznal, že Lesy vinou nevýhodné smlouvy na prodej dřeva prodělaly miliardu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info