Nebezpečí infekce střevní bakterií EHEC v EU

Nákaza životu nebezpečnou střevní bakterií zvanou enterohemoragická Escherichia coli (EHEC) vypukla zhruba v polovině května na severu Německa a od té doby se rozšířila na celé území Spolkové republiky. V současnosti její výskyt hlásí 15 ze 16 spolkových zemí, včetně Saska a Bavorska ležících při hranicích s Českem. Zdrojem nebezpečné střevní nákazy, která se rozšířila po Německu, jsou salátové okurky ze Španělska. Infekce už byla prokázána u jednoho pacienta také v Dánsku.

Podle hlavního hygienika ČR Michaela Víta se při dodržení zásad hygieny není třeba nákazy bát.

V ČR je podle něj ročně hlášeno kolem 35.000 průjmových onemocnění, mezi nimi i ojedinělé případy způsobené bakterií EHEC.

Podle expertů z univerzity v Münsteru se jedná o vzácnou a pozměněnou variantu bakterie, která je odolná proti mnoha lékům.

Prvním důkazem po zdroji nákazy bylo zjištění berlínského Institutu Roberta Kocha, že nemocní konzumovali ve zvýšené míře syrová rajčata, salátové okurky a listový salát. Ve středu proto tento specializovaný ústav vydal varování před požíváním těchto druhů zeleniny v syrovém stavu pocházejících ze severu Německa. Pokud budou občané dodržovat hygienická doporučení, může být rychlé šíření bakterie EHEC zastaveno," řekl prezident německé lékařské komory Jörg-Dietrich Hoppe Hoppe. Zdravotníci už několik dní apelují na Němce, aby si pečlivě myli ruce a umývali potraviny před konzumací nebo přípravou.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info