Články ze dne 10. 6. 2015

Ministři Richard Brabec a Martin Stropnický jednali v Jincích se starosty obcí o budoucí CHKO Brdy

10. 6. 2015 | Zdroj: Ministerstvo životního prostředí | Článek Článek

Ministerstvo životního prostředí

Ministři Richard Brabec a Martin Stropnický navštívili vojenský újezd Brdy, který bude ke konci letošního roku zrušen a na jeho území od ledna 2016 vznikne CHKO Brdy. Při té příležitosti na setkání se starosty brdských obcí ministři debatovali o aktuálním stavu vyhlašování chráněné krajinné oblasti, stavu projednávání zonace, možných turistických trasách, budování turistické infrastruktury nebo o tom, jak pokračuje čištění území od nevybuchlé munice.

Většina Čechů je spokojena se stavem životního prostředí, ukazuje průzkum

10. 6. 2015 | Zdroj: Ekolist.cz | Odkaz Odkaz

Většina Čechů je spokojena se stavem životního prostředí. Okolí svého bydliště hodnotí pozitivně tři čtvrtiny lidí a životní prostředí v celé republice téměř dvě třetiny Čechů. Vyplývá to z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR. Kritičtější jsou ale obyvatelé Ústeckého a Moravskoslezského kraje.

O výsledcích kontroly hospody ve Středočeském kraji

10. 6. 2015 | Zdroj: SVS ČR | Článek Článek

Logo Státní veterinární ústav

Kontrola Státní veterinární správy (SVS) v zařízení stravovacích služeb Česká hospoda v Domašíně u Vlašimi zjistila stopy výskytu hlodavců ve skladu potravin a v kuchyni. Zjištěny byly také další nedostatky – špína, plíseň, prošlé produkty a vejce neznámého původu. Provozovateli podniku bude za výše uvedená zjištění udělena sankce.

Náměstek ministra zemědělství Patrik Mlynář podepsal v Bukurešti dohodu o spolupráci v oblasti lesního hospodářství

10. 6. 2015 | Zdroj: MZe ČR | Článek Článek

Ministerstvo zemědělství - logo

Dohodu o spolupráci v oblasti lesního hospodářství dnes v Bukurešti podepsal náměstek ministra zemědělství pro řízení sekce lesního hospodářství Patrik Mlynář a rumunská ministryně životního prostředí a vodního a lesního hospodářství Gratiela Leocadia Gavrilescu.

Na lýkožrouta platí i obyčejná voda aneb netradiční metody v boji proti kůrovcům

10. 6. 2015 | Zdroj: Výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti, v.v.i. | Článek Článek

V krizových situacích, například po rozsáhlých větrných kalamitách, mohou snížit riziko napadení lesů kůrovcem netradiční metody v ochraně lesa. Jejich cílem je snižovat nepříznivé důsledky nedostatečného odbytu dřeva, které bylo v lesích sice zpracováno, ale ponecháno na skládkách a hrozilo by jeho napadení lýkožroutem smrkovým, následně pak i napadení okolních stojících, nepoškozených stromů.

ČR má v EU známky na 33 potravin, více než Slovensko či Maďarsko

10. 6. 2015 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Ochranné známky pro potravinářské výrobky ČR v EU (řazeno chronologicky dle data zaevidování): 1-3) Budějovické pivo, Českobudějovické pivo a Budějovický měšťanský var - známka vyplývá ze smlouvy ČR o přistoupení k EU - zaevidováno v září 2003. 4) Štramberské uši (kornoutové perníky ze Štramberka na Novojičínsku) - od března 2007.

Rámcová metodika Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a agrobiodiverzity

10. 6. 2015 | Zdroj: MZe ČR | Článek Článek

Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i., oddělení genobanky ve spolupráci s kurátory jednotlivých kolekcí a MZe, aktualizovali Rámcovou metodiku Národního programu konzervace a využívání genetických zdrojů rostlin a agrobiodiverzity, která je z roku 2009. Nová metodika na původní dokument navazuje a rozšiřuje ji o nové skutečnosti. Formálně je tento dokument rozdělen do tří dílů.

Zetoru loni klesly tržby i zisk, v Česku ale podíl na trhu stoupl

10. 6. 2015 | Zdroj: E15 on line | Článek Článek

Zetor

Jednomu z největších středoevropských výrobců zemědělské techniky, brněnskému Zetor Tractors, loni klesly celkové tržby o pět procent na 3,74 miliardy. Rovnou o pětinu se snížil čistý zisk, a to na 225,4 milionu korun. Přesto považuje vedení firmy loňský rok za jeden z těch lepších.

Ceny zemědělských komodit na Plodinové burze se téměř neměnily

10. 6. 2015 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Ceny komodit obchodovaných na Plodinové burze Brno se s nadcházejícím koncem hospodářského roku měnily pouze minimálně. Vzestup ceny byl zaznamenaný u krmného ječmene a řepky. Vyplývá to z dat, která dnes ČTK poskytla Plodinová burza Brno. "K zajímavému vzestupu cen došlo u krmného ječmene a řepky. Dochází k množstevnímu dorovnávání starých kontraktů za vyšší ceny," uvedl sekretář burzy Karel Zezula.

Mobilní aplikace Potraviny na pranýři nyní informuje i o uzavřených provozovnách

10. 6. 2015 | Zdroj: SZPI | Článek Článek

Přehled provozoven, které Stání zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uzavřela pro závažná hygienická pochybení, naleznou nově spotřebitelé prostřednictvím mobilní aplikace Potraviny na pranýři. Uživatelé zde mohou vyhledávat prostřednictvím interaktivní mapy pod ikonou „Najdi v okolí“, která ukáže nevyhovující provozovny v okolí spotřebitele prostřednictvím GPS modulu.

Půdní fond ve stále větším ohrožení

10. 6. 2015 | Zdroj: ASZ | Článek Článek

Půda

Myšlenku Asociace soukromého zemědělství využít Mezinárodního roku půdy ke zvýšení povědomí veřejnosti o důležitosti ochrany půdy se podařilo úspěšně zrealizovat i prostřednictvím další letošní akce. V sobotu 6. června jí byly Selské slavnosti pro rodiny s dětmi na farmě Jalový dvůr v Heršpicích na Vyškovsku, jejichž součástí byl i odborný seminář na téma „Kam se ztrácí naše půda?“.

Likérce Granette & Starorežná loni vzrostl zisk na 20,1 mil. Kč

10. 6. 2015 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Společnost Granette & Starorežná Distilleries, druhý největší výrobce lihovin v zemi, loni zvýšila čistý zisk na 20,1 milionu korun z 94.000 korun o rok dřív. Tržby prostějovské likérky včetně spotřební daně loni vzrostly meziročně o šest procent na 1,342 miliardy korun z 1,262 miliardy korun v roce 2013.

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info