Souhrn událostí uplynulého dne – 24.1.2012

Poplatky za odnětí lesních pozemků možná výrazně vzrostou

Poplatky za odnímání lesních pozemků by mohly do budoucna vzrůst v průměru až na čtyřnásobek současné výše. Vyplývá to z novely lesního zákona, kterou ve středu projedná vláda. Nová právní úprava má mimo jiné také nově vymezit základní povinnosti odborných lesních hospodářů a zavést systém pro klasifikaci lesních pozemků a jejich zařazování do lesnického typologického systému.

Zlepšování životních podmínek zvířat nesmí podlomit konkurenceschopnost evropského zemědělství

Jednotné nařízení o společné organizaci trhů se zemědělskými produkty a strategie ochrany a dobrých životních podmínek zvířat pro období 2012 – 2015 byly hlavními tématy, o kterých diskutovali ministři zemědělství na dnešním zasedání Rady pro zemědělství a rybářství v Bruselu. Návrh jednotného nařízení o společné organizaci trhů reaguje především na budoucí výzvy pro zemědělství a venkovské oblasti. Těmi jsou životaschopná výroba potravin, udržitelné využívání přírodních zdrojů a vyvážený územní rozvoj.

Český grunt buduje síť farmářských obchodů

Farmářská tržiště míří i do kamenných prodejen. Jejich síť buduje společnost Český grunt, která v lednu otevřela svoji osmou prodejnu. Tuzemská firma, která vznikla v roce 2010, využila rostoucího zájmu lidí o nakupování potravin přímo od farmářů a místních zpracovatelů. „Letos plánujeme otevřít nejméně šest prodejen Český grunt, z toho ještě jednu vlastní v Praze,“ řekl deníku E15 jednatel Aleš Kotěra. Firma buduje nové pobočky hlavně na principu franšízy. „Myšlenka se ujala. Pomáhá nám, že se nyní hodně řeší kvalita potravin,“ tvrdí Kotěra.

Budeme ještě jíst české vepřové?

Stavy prasat soustavně klesají a soběstačnost je v tomto ohledu už jen poloviční. Říká se, že vepřové s knedlíkem a zelím je české národní jídlo. Není však vyloučeno, že z talířů se v budoucnu vytratí. Tedy ne, že by tato skvělá kombinace snad vymizela z jídelních lístků. Půjde „jen“ o to, že maso na přípravu do České republiky doputuje ze zahraničních jatek a že ty české budou bez práce. V posledních dvaceti letech stavy hospodářských zvířat v Česku neustále klesají. V roce 1989 se v domácích vepřínech chovalo téměř pět milionů prasat, z toho 312 000 prasnic.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info