Souhrn událostí uplynulého dne – 28.2.2012

Žádná chyba, ale systém. Prošlé jídlo se prodává běžně

Obchodníci v Česku dlouhodobě a ve velkém přelepují na potravinách data spotřeby, dokdy je bezpečné jídlo nakupovat a jíst. A statistiky a svědectví odborů i lidí, kteří pro obchodníky pracovali, potvrzují, že zdaleka nejde o selhání jednotlivců v prodejnách, kde byly objeveny přelepené a prošlé potraviny, ale o systémové počínání řetězců.

Vinaři se rozkmotřili kvůli 70 milionům

Drobní pěstitelé jdou proti velkým vinařským společnostem. Malé firmy nechtějí odvádět peníze do Vinařského fondu. Malá česká a moravská vinařství zahájila vzpouru proti Vinařskému fondu, který rozděluje miliony na propagaci a podporu prodeje vín.

Vejce za 5,50? Ceny až nehorázně rostou

Komu doma v kurníku nekvokají slepice, musí sáhnout hlouběji do kapsy a ještě mu hrozí, že vejce možná ani nesežene. Ceny vajec totiž v posledních dvou týdnech letí vzhůru. Nehorázně. V centru Olomouce se dají koupit i za 5,50.

Evropou se šíří nový dobytčí mor, masivně hynou mláďata

Nejdříve Evropu děsila katarální horečka ovcí, pak nemoc šílených krav, po ní přišla ptačí chřipka. Teď se kontinentem šíří Schmallenbergský virus. Od posledních dvou uvedených chorob se liší především v tom, že je smrtící výhradně pro čerstvě narozené mladé kusy dobytka a podle dosavadních poznatků není přenosný na člověka.

Méně prasat v evropských stájích

Ve většině členských zemí Evropské unie došlo v průběhu loňského roku k poklesu početních stavů prasat. Podle údajů statistického úřadu EU čítaly stavy prasat bez Belgie, Řecka, Velké Británie a Kypru celkem 136,4 mil. hlav.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info