Souhrn událostí uplynulých dní –6.-9.4.2012

Poláci přiznali, že stáhli 800 tun soli a potravin. Trvalo jim to měsíc

Polsko téměř po měsíci a půl od vypuknutí solné aféry přiznalo, že stáhlo z tamního trhu téměř 800 tun odpadní soli a potravin, které tuto sůl obsahovaly. Dosud její hygienici ujišťovali, že sůl je neškodná, což dnešní přiznání popírá. Čeští inspektoři jsou pobouřeni a prohlašují, že Polsko poškozuje evropské spotřebitele.

Ministr Bendl považuje postup polské strany za skandální

Ministr zemědělství Petr Bendl hodnotí dnešní informace o vývoji situace na polském trhu se solí jako velmi vážné. „Přijde mi absurdní, že Polsko na svém trhu činí opatření na ochranu domácích spotřebitelů, ale odmítá nám poskytnout informace, které potřebujeme k tomu, abychom v podobné míře chránili veřejnost v ČR.

Pekaři skřípou zubama, náklady vzrostly o sto procent

Pekaři patří posledního půl roku mezi nejméně výdělečné zaměstnání. Ceny většiny základních surovin pro jejich práci se během několika měsíců zvedly o sto procent, hlavně u mouky, vajec nebo cukru. Výrobci jsou pod velkým tlakem, dál zdražovat se ale bojí.

Břeclavsko stále sužuje sucho, zemědělcům schne úroda

Břeclavsko stále sužuje sucho, zemědělci mají vážné obavy o úrodu. Už nyní se podle nich nepříznivé počasí na úrodě podepíše, na polích zasychají odnože pšenice a ječmene. Situace je horší a horší, řekl dnes ČTK místopředseda Agrární komory v Břeclavi Antonín Osička.

Ministr zemědělství: Podporu obcí a zemědělců nelze oddělovat, společně totiž tvoří venkov

Program rozvoje venkova a možnosti čerpání dotací do konce současného programového období, ale také v období 2014 až 2020, byly tématem setkání ministra zemědělství Petra Bendla se starosty a zástupci Místních akčních skupin na zámku v Holešově.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info