Souhrn událostí uplynulých dní –13.-15.4.2012

Čeští ekofarmáři požadují odlišení své produkce od dovozu

Čeští ekologičtí farmáři chtějí, aby zákazníci mohli odlišit jejich produkci od dovozu. Zavedení značky pouze pro tuzemské biopotraviny prosazuje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců. Platit by měla od roku 2014, řekla ČTK manažerka svazu Kateřina Nesrstová po dnešní valné hromadě v Želivě na Pelhřimovsku.

Na biopaliva se v Česku jezdí více, mají však své kritiky

Zájem o vozy spalující zelená paliva v České republice každoročně roste, především díky jejich nízkým cenám. Úrovně západní Evropy však využívání biopaliv podle odborníků stále nedosahuje. I když se počítá s tím, že na biopaliva se bude jezdit čím dál tím víc, Evropská unie získává k těmto pohonným kritičtější přístup.

Vejce zlevňují. Ceny jsou o pětinu nižší než v březnu

Ceny vajec v Česku zastavily růst a jsou nyní o pětinu nižší než před měsícem. Podle dnešních údajů Českého statistického úřadu deset vajec v obchodech tuto středu stálo průměrně 41,09 koruny, v polovině března to bylo 50,80 Kč. Proti konci loňska je však cena vajec stále skoro dvojnásobná.

Veterináři vrátili do Polska půl tuny nekvalitního kuřecího masa

Státní veterinární správa (SVS) v uplynulém týdnu zakázala prodej více než půl tuny čerstvého kuřecího masa z Polska a nařídila jeho vrácení výrobci. Maso zadržené inspektory v Moravskoslezském kraji neodpovídalo požadovaným standardům, bylo znečištěno obsahem útrob a mělo pohmožděniny.

Vinou mrazů museli zemědělci na Plzeňsku zaorat až pětinu ploch

Kvůli únorovým holomrazům museli zemědělci v Plzeňském kraji zaorat až pětinu ploch osetých ozimými plodinami, tedy pšenicí, ječmenem a řepkou. Kde nebyl centimetr sněhu, tak tam to dopadlo dost špatně, jediná oblast bez zaorávky je Vysočina, řekl ČTK předseda krajské agrární komory Jaroslav Šíma a šéf velké zemědělské firmy Alimex Nezvěstice z Plzeňska.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info