Souhrn událostí uplynulého dne – 15.5.2012

Živnostníky či farmáře čeká papírování. Kvůli dotacím

Jste živnostník, zemědělec nebo majitel firmy? ?A používáte někdy dotace? Pak byste asi měli zbystřit. Už více než měsíc platí v Česku přísnější zákon o veřejných zakázkách. Nově třeba zavádí, že jsou zakázány téměř jakékoliv losovačky, soutěžit se musejí nákupy zboží a služeb už nad milion korun a zveřejňovat na internetu se musejí všechny zakázky nad půl milionu korun.

Bendl dál požaduje od Polska informace o problémových potravinách

Česko by mělo od Poláků získat informace o problémových potravinách do úterý. Pokud je Varšava neposkytne pak podle ministra zemědělství Petra Bendla Praha opět otevře toto téma na úrovni EU. Bendl rovněž předpokládá, že v případě dalšího odkladu bude dál klesat zájem Čechů o polské výrobky, což je již nyní patrné.

Redukované zpracování půdy chrání žížaly

Ve víceletých pokusech ART byl zkoumán vliv technologií zpracování půdy na populace žížal. Žížaly přijímají velké množství potravy ve formě odumřelých částí rostlin. Stálý pokryv půdy kulturními rostlinami pro ně znamená trvalý přísun potravy.

Farmáři v Česku sázejí méně brambor, protože loni prodělali

Farmáři v Česku letos sázejí méně brambor, protože na poslední sklizni kvůli nízké výkupní ceně často i prodělali. Minulý rok rostly brambory na 26.450 hektarech polí. Podle odhadu Ústředního bramborářského svazu ČR bude plocha letos menší o šest až osm procent.

Ministr zemědělství Bendl: Ozeleňování musí být realistické

Česká republika na zasedání Rady ministrů pro zemědělství a rybářství Evropské unie (EU), které se konalo včera a dnes v Bruselu, v rámci jednání o reformě Společné zemědělské politiky (SZP) prosazuje realistický přístup k ozeleňování.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info