Souhrn událostí uplynulého dne – 23. 7. 2013

Jasně a přehledně, ministr Toman volá po štítcích na pultech

Ministr zemědělství Miroslav Toman chce usnadnit spotřebitelům orientaci u nebalených potravin. Proto hodlá prosadit, aby u pultového zboží bylo jasně napsáno, co výrobek obsahuje, a také jeho výrobce. Obchodníkům nápad nevadí, problém ale vidí ve způsobu označení. Ministr by chtěl údaje vypsané přímo na pultu. Podle prodejců stačí, aby informace byly pouze na vyžádání u obsluhy.

Slováci čekají nadprůměrnou úrodu obilí, potraviny asi zlevní

Slováci letos očekávají výrazně vyšší sklizeň obilí než loni, kdy úrodu poznamenalo dlouhotrvající sucho. Nárůst zemědělské produkce a klesající ceny obilovin patrně stlačí ceny potravin, jež jsou na Slovensku nejvyšší ze zemí Visegrádské čtyřky. Letošní úroda obilí na Slovensku by měla oproti minulému roku stoupnout až o dvě pětiny na 2,59 milionu tun.

Pro žně je sucho dobré, může však poškodit kukuřici či pícniny

Aktuální suché počasí je dobré pro nynější sklizeň obilí a řepky. Může mít však neblahý vliv na úrodu plodin, které se sklízí až později, jako jsou kukuřice, slunečnice či pícniny. Vyplývá to z vyjádření zemědělců pro ČTK. Uplynulý týden byl podle meteorologů nejsušší za posledních 60 let.

Lesy ČR varují před zvýšeným rizikem lesních požárů

Současné dny patří podle měření meteorologů mezi nejsušší za posledních 60 let a ani v příštích týdnech se výraznější srážky neočekávají. Kvůli pokračujícímu vedru současně meteorologové vydali výstrahu před požáry pro celou ČR s výjimkou hor.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info