Souhrn událostí uplynulého dne – 26.4.2012

Nové druhy rýže v USA

Nově vyvinuté odrůdy rýže nabízejí specifickou kvalitu požadovanou pro některé vysoce hodnocené trhy. Američtí výzkumníci pracující na základě požadavků odboru zemědělského výzkumu amerického ministerstva zemědělství a universit v Texasu, Arkansasu, Clemsonu a mezinárodního výzkumného ústavu pro vývoj rýže vyvinuli druh rýži JES.

Budvar loni utržil dvě miliardy, čistý zisk zvýšil na 190 milionů

Budějovickému Budvaru, který je jediným pivovarem v majetku státu, se loni dařilo. Tržby podniky se zvýšily o 1,9 procenta na 1,97 miliardy korun, čistý zisk vzrostl o 9,2 procena na 190,3 milionů korun. Uvedl to mluvčí pivovaru Petr Samec. Budějovický Budvar dosáhl v loňském roce zvýšení prodeje piva o 5,5 procenta na celkový objem 1,32 mil. hektolitrů.

Pravda o zdražení jídla. Stojí víc, než říkali politici

Ceny základních potravin rostou v Česku více, než ve svých předpovědích ohledně zvýšení sazeb DPH očekávali vládní politici. Zdražení bylo buď velmi rychlé a razantní (vajíčka, některé druhy pečiva), nebo postupné a rozložené do několika měsíců (mléčné výrobky, maso). Důvodem je především zvýšení DPH a rostoucí náklady na pohonné hmoty.

Výkupní cena mléka opět radikálně klesla

Výkupní cena mléka klesá od začátku roku. Nejvíce cena spadla v březnu. Potvrdili to téměř všichni chovatelé dojného skotu na Rakovnicku. Pro ně to znamená, že mléko produkují opět hluboko pod výrobními náklady. Ještě v průběhu loňského roku se výrobní náklady na litr mléka pohybovaly v celostátním průměru okolo 8,5 Kč.

Evropská komise chce povolit stopy GMO v potravinách

Evropská komise plánuje uvolnit striktní politiku nulové tolerance pro geneticky modifikované rostliny, které nejsou v EU povoleny. Jako již u krmiv, tak i u potravin by nyní měly být tolerovány kontaminace GMO v nepatrném množství, pokud zůstanou pod prahovou hodnotou 0,1 %, což je hranice technické prokazatelnosti, a budou považovány za nezávadné, oznámil portál transgen.

Úplné texty zpráv a další události uplynulých dní naleznete zde.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info