Články ze dne 1. 2. 2012

Tržby mlékařského družstva Jih poprvé přesáhly tři mld Kč

1. 2. 2012 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Mléko bandaska

Tržby Mlékařského a hospodářského družstva Jih, jež má pod kontrolou asi 16 procent české produkce mléka, loni poprvé přesáhly tři miliardy korun. ČTK to dnes řekl místopředseda družstva Zdeněk Houška. V roce 2010 družstvo podle auditovaných výsledků za prodej mléka a zboží utržilo 2,672 miliardy Kč. Zpracovatelům denně dodává zhruba milion litrů mléka. Asi 35 procent produkce loni družstvo vyvezlo do Německa.

Europoslancům není po chuti nové značení potravin, které navrhuje Komise

1. 2. 2012 | Zdroj: Euractiv.cz | Článek Článek

Evropská unie

Evropští poslanci ve Výboru pro životní prostřední, veřejné zdraví a bezpečnost potravin včera (31. ledna) kritizovali návrh Evropské komise na nový způsob označování potravin, který by výrobcům udělil více volnosti v informování o nutričních hodnotách jejich výrobků. Zítra se o usnesení výboru chystá jednat celý Parlament. Poslanci Evropského parlamentu včera přišli s rezolucí, která se staví proti návrhu Evropské komise na nový způsob značení potravin.

Kakao na burze ICE Futures U.S. posiluje druhým dnem

1. 2. 2012 | Zdroj: Colosseum | Článek Článek

Kakaovník

Nárůst ceny zaznamenal v rámci včerejší obchodní seance na burze ICE Futures U.S. nejaktivnější futures kontrakt na kakao. Důvodem byly spekulace, podle kterých by sucho v oblasti západní Afriky mohlo negativně ovlivnit kvalitu kakaových bobů a zvýšit tak deficit nabídky v průběhu stávající sezóny končící 30.září. Podle zprávy Rabobank International převýší celosvětová poptávka globální nabídku v průběhu stávajícího roku o 100 tisíc metrických tun. Předešlý odhad hovořil o deficitu o objemu 28 tisíc tun.

Spotřební daň nás ještě více znevýhodní, ozývají se vinaři

1. 2. 2012 | Zdroj: novinky.cz | Článek Článek

Nápad ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) zavést od roku 2013 spotřební daň na víno se u tuzemských vinařů nesetkal s kladnými odezvami. Podle nich půjde o další znevýhodnění českých a moravských vinařů proti zahraniční konkurenci. „Kromě objektivního faktu, v podobě teplejšího, slunečnějšího a hlavně stabilnějšího počasí, jsou zahraniční producenti zvýhodněni formou přímých či nepřímých státních subvencí zejména při vývozu svých vín na cizí trhy,“ připomněl Pavel Pastorek, generální ředitel vinařství Templářské sklepy Čejkovice.

Krutým chovatelům by mohlo hrozit zabavení zvířat a zákaz chovu

1. 2. 2012 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Paragraf

Sněmovna dnes podpořila předlohu, podle níž by mohl stát zabavit zvířata lidem, kteří je týrají, nebo zakázat krutým chovatelům jejich další držení. Debatu ale vyvolalo ustanovení, podle kterého by policisté mohli vstoupit do bytu kvůli podezření na týrání zvířete. Novela zákona na ochranu zvířat míří do zemědělského výboru. Novou pravomoc pro policii sněmovna neschválila už před čtyřmi lety, připomněl Marek Benda (ODS).

Mráz škodí, ale i prospívá

1. 2. 2012 | Zdroj: SVS ČR | Článek Článek

Les kmeny zima

Volně žijící zvířata, která jsou v dobrém zdravotním stavu, nějaký dvacetistupňový mráz nezaskočí. Podobně jako dobře oblečeného sytého člověka. Přesto je dobré na ty znevýhodněné vzpomenout, jak přikrmením, tak oblečením. Myslivci dobře vědí, čím prospět zvěři i veřejnost ví, jak přikrmovat zejména ptactvo, především různými „energetickými“ směsmi semen. Pokud jde o hospodářská zvířata, je v mrazech třeba věnovat zejména pozornost tomu, aby měla přístup k nezamrzající napájecí vodě.

Názory na regulaci agrárního trhu se různí

1. 2. 2012 | Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz | Článek Článek

Ministři zemědělství EU návrh na vytvoření tržních opatření po roce 2013. Zatímco Německo a liberální severské země nechtějí povolit bruselským úřadům příliš mnoho prostoru pro využití krizových nástrojů, státy jižní Evropy mají tendenci trvat na větší možnosti zásahu, jak se ukázalo na zasedání Rady zemědělských ministrů.

Zemědělci se holomrazům neubrání, mohou způsobit velké škody

1. 2. 2012 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Zemědělci na jihu Moravy se obávají nadcházejících holomrazů. Pokud by teploty pod minus 20 stupňů trvaly delší dobu, mohou podle nich způsobit katastrofální škody. ČTK to dnes řekl předseda Agrární komory v Hodoníně Petr Chaloupka. "Na holomrazy se nedá připravit. Sníh bohužel nenapadl, a tak je jedinou ochranou šlechtění ozimních obilovin na mrazuvzdornost. Velké mrazy pod minus dvacet však obiloviny více dní po sobě nevydrží," řekl Chaloupka.

Pšenice oslabila kvůli obavám o horší poptávku

1. 2. 2012 | Zdroj: Colosseum | Článek Článek

Obilí

Druhou seanci v řadě za sebou klesla včera cena pšenice, protože posílení U.S. dolaru a obavy z dalšího vývoje v Evropě vyvolávají obavy z nižší budoucí poptávky po této zrnině. U.S. dolar včera posílil nejvíce za poslední 2 týdny oproti koši šesti hlavních světových měn. V Evropě pak panuje nejistota ohledně řešení dluhových obtíží. Angela Merkelová vyslala signály, že dohoda o další pomoci Řecku se může opět zpozdit. Propady ze stejného důvodu postihly i další komodity.

Hypermarkety budou v Česku ustupovat diskontům a e-shopům

1. 2. 2012 | Zdroj: E15 on line | Článek Článek

Obchodní řetězce v následujících letech zpomalí expanzi na tuzemském trhu a své síly soustředí především na modernizaci nynějších prodejen. Mnoha obchodům zároveň hrozí zavření nebo minimálně změna využití. Hypermarkety budou čelit stále větší konkurenci specializovaných, diskontních nebo internetových obchodů. To jsou trendy, které představil Tomáš Drtina ze společnosti Incoma GfK na základě studie vývoje českého obchodu do roku 2015.

Tiskové prohlášení ke spotřební dani na víno

1. 2. 2012 | Zdroj: MZe ČR | Článek Článek

Ministerstvo zemědělství nesouhlasí s navrhovaným zdaněním vína, situace by měla zůstat taková, jaká je v současnosti. Vybraná daň by pro státní rozpočet nebyla v žádném případě zásadním příjmem. Podstatně by ale ovlivnila české vinařství. Navrhovaná daň je totiž bezvýznamná pro dovozová, ale významná pro domácí vína.

Rozumná pravidla pro bioplynky

1. 2. 2012 | Zdroj: APIC-AK | Článek Článek

V osobě nové předsedkyně Energetického regulačního úřadu Ing. Aleny Vitáskové přišla energická žena s velmi dobrou odbornou erudicí a přehledem v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Komunikace, kterou jsme měli s touto důležitou institucí vždy dobrou, pokračuje, a dokonce se prohlubuje. Byl jsem jmenován do poradního sboru předsedkyně a probíhá dobrá a korektní komunikace. Jsem rád, že máme stejný názor na oblast zemědělských bioplynových stanic, které je třeba podporovat.

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info