Potravinářství

  • Zobrazit podle
  • Regionu

Jabloňové sady Kofoly v Libině poškodily mrazy,výnosy budou o čtvrtinu nižší

12. 6. 2024 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Sad

Zhruba o čtvrtinu bude letos kvůli jarním mrazům nižší úroda jablek v Pragerových sadech v Libině na Šumpersku. Na začátku letošního roku je koupila společnost Kofola a zachránila je tak před likvidací. Díky preventivním opatřením se sadařům v Libině podařilo škody napáchané jarními mrazy minimalizovat.

Za covidu začal pěstovat houby v garáži v Brně, poptávka stále roste

11. 6. 2024 | Zdroj: ceskenoviny.cz | Článek Článek

David Kovář začal v době covidové pandemie pěstovat houby v garáži. Loni už se přesunul do pěstírny v brněnských Žabovřeskách. Ale poptávka po čerstvých houbách je tak velká, že už nyní předpokládá, že za rok, možná rok a půl se bude muset přesunout do ještě větších prostor a bude muset zapojit vedle rodiny i zaměstnance, řekl majitel firmy Houbio v rozhovoru s ČTK.

Vědci: Masné výrobky s přídavkem hmyzích bílkovin mají lepší výživové hodnoty

11. 6. 2024 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Klobasy2

Masné výrobky s přídavkem hmyzích bílkovin mají lepší výživové hodnoty. Při výzkumu na to přišli vědci z Mendelovy univerzity v Brně, když přidávali cvrččí prášek do měkkého salámu a do klobás.

Kulatý stůl ASZ ČR a SOCR ČR: Sedláci i obchodní řetězce mohou spolupracovat

11. 6. 2024 | Zdroj: ASZ | Článek Článek

Na začátku června se v prostorách Asociace soukromého zemědělství ČR uskutečnil kulatý stůl na téma „Cesta českých potravin od malých farem na pulty obchodních řetězců“. ASZ ČR organizovala tuto událost společně se Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR, aby bylo možné propojit sedláky se zástupci obchodních distribučních řetězců.

Pivovar přišel s chytrým výčepem. Čipy mu teď hlásí, kde uniká energie

11. 6. 2024 | Zdroj: iDNES.cz | Odkaz Odkaz

Pivo

Jak zlevnit provoz hospody, co se týče energií nebo spotřeby vody beze změn v kvalitě piva? Největší pivovar v Česku zná odpověď. Po roce a půl měření energetické náročnosti jednotlivých kroků při čepování piva zjistil, že většina spotřeby připadá na chlazení piva.

Francouzská pošta představila poštovní známku s vůní bagety

10. 6. 2024 | Zdroj: pekarske-technologie.cz | Článek Článek

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory. Vzdává tak hold symbolu francouzské gastronomie, který je od roku 2022 na seznamu nehmotného dědictví UNESCO, uvedla agentura ČTK. Známka také obsahuje mikroskopické kapsle s aromatem a po promnutí voní jako tradiční bageta.

Češi vyhazují hory jídla, nový institut je má naučit šetřit

10. 6. 2024 | Zdroj: novinky.cz | Odkaz Odkaz

V Česku loni skončilo neuvěřitelných milion tun potravin v odpadu, a to jen proto, že nebyly včas zkonzumovány nebo zpracovány pro uskladnění. Konec tomuto naprosto zbytečnému plýtvání se rozhodli udělat vědci založením Food Waste Institutu (FWI).

Bloomberg: Pivovary sázejí na nealkoholická piva, jejichž spotřeba roste

10. 6. 2024 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Piva světlé tmavé

Lahve s pivem zdobené pěti olympijskými kruhy již v rámci příprav na letní hry v Paříži sjíždějí z výrobní linky v belgickém pivovaru Anheuser-Busch InBev. Od posledních letních olympijských her ve francouzském hlavním městě uplynulo 100 let a město chce zanechat svoji stopu poté, co se předchozí olympijské hry v Tokiu kvůli pandemii nemoci covid-19 konaly prakticky na prázdných stadionech.

Odkazy

Přidat odkaz

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info