Potravinářství

  • Zobrazit podle
  • Regionu

ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni

24. 12. 2025 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Kapr

Živý kapr letos stojí průměrně 126,23 koruny za kilogram, což ve srovnání s loňskem představuje mírný nárůst o 1,08 koruny (tedy o 0,86 procenta). Víc, a sice o 14,34 koruny (o 22,42 procenta), zdražila vejce, kdy balení deseti kusů tento měsíc vyjde v průměru na 78,29 koruny.

Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní

23. 12. 2025 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Vláda sice souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění tichého vína jako daru, příslušný návrh zákona od Jihomoravského kraje ale má chyby. Kabinet k němu proto zaujal neutrální stanovisko a ministerstvo financí připraví návrh vlastní, řekla po jednání vlády ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně

23. 12. 2025 | Zdroj: iDNES.cz | Odkaz Odkaz

Jogurty

Čína začne vybírat prozatímní clo na některé mléčné výrobky dovážené z Evropské unie. Je to důsledek antisubvenčního vyšetřování, které Peking zahájil loni. Cla budou v rozmezí 21,9 až 42,7 procenta a vybírat se začnou od úterý, uvedlo v pondělí čínské ministerstvo obchodu.

Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám

23. 12. 2025 | Zdroj: Aktuálně.cz | Odkaz Odkaz

Tvrdí, že slavné pokrmy jako pizza nebo těstoviny alla carbonara nejsou tak staré, jak se traduje, a že nejautentičtější parmazán mají v americkém Wisconsinu. Italský historik Alberto Grandi bourá mýty o „tradiční“ italské kuchyni.

Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme

23. 12. 2025 | Zdroj: tyden.cz | Odkaz Odkaz

Kapr

Pavel Vacek patří ke generaci kuchařů, jejichž profesní začátky jsou spojeny s hotelem Alcron. Dnes tvoří špičku šéfkuchařů v České republice. V současné době se s ním můžete potkat například v Pražském kulinářském institutu, kde si pod jeho vedením vyzkoušíte kurz vaření.

Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem

23. 12. 2025 | Zdroj: SZPI | Článek Článek

Konzerva - vepřové maso

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala společnosti Torgretail CZ s.r.o., Jeremiášova 947/16, 155 00 Praha 5 – Stodůlky, provozující síť obchodů MERE, uvádět na trh následující šarži nevyhovující potraviny:

Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš

22. 12. 2025 | Zdroj: ČTK | Článek Článek

Jelen 1

Středisko na zpracování zvěřiny v Klínech na Mostecku, které patří státnímu podniku Lesy České republiky (LČR), loni zpracovalo zhruba 40 tun masa. Největší zájem měli zákazníci o maso na guláš z divočáka, informovala mluvčí LČR Eva Jouklová.

Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují

22. 12. 2025 | Zdroj: iDNES.cz | Odkaz Odkaz

Čokoláda bonbony

Češi stále víc preferují nákup hotového cukroví, nebo alespoň těsta. Oficiální statistiky srovnávající prodeje hotových perníčků a rohlíčků s domácím pečením sice neexistují, pekaři ale hlásí každoroční výrazné přírůstky odbytu. A to i přesto, že cena hotových sladkostí je často mnohonásobně vyšší.

Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa

22. 12. 2025 | Zdroj: ČT 24 | Odkaz Odkaz

Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa

Odkazy

Přidat odkaz

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info